Ambulanslar kıyasıya yarışıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA (CİHAN)-Ankara'da yapılan 3. Ambulans Rallisi'nde ekipler araçlara yerleştirilen topları düşürmeden zamanla yarışıyor; ardından Esenboğa Havaalanı'ndaki uçak enkazında hastalar ilk müdahaleyi gerçekleştiriyor.

3. Uluslararası Ambulans Rallisi, Ankara'da renkli görüntülerle devam ediyor. Ekipler, Büyük Anadolu Otel ve Esenboğa Havaalanı'nda gerçekleştirilen tatbikatlarda kupayı almak için kıyasıya yarışıyor.

Toplam 6 etaptan oluşan rallide Yunanistan, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Almanya, Afganistan olmak üzere 6 yabancı ve Türkiye genelinde 21 yerli ekip bulunuyor.

112 acil sağlık hizmetlerinin halka tanıtımı ve ekiplerin becerilerinin gelişimini hedefleyen ralli, güvenli ambulans sürüş tekniklerinin sergilendiği etap ile başladı. Etabın açılışını Çocuklar Duymasın dizisinin fıs fıs İsmail'i Süleyman Yağcı yaptı. Alanda ilk turu Yağcı attı. Güvenli Sürüş Teknikleri Etabında ekipler, riskli araç kullanmadan hızlı ve güvenli bir şekilde turu bitirmek için yarıştı. Bu sene geçen yıllardan farlı olarak sürücülere ek bir şart daha getirildi. Start çizgisindeki ambulanslara, derin olmayan bir kabın içindeki 10 adet plastik küçük top da yerleştirildi. Bir hakem de ambulansın içinde bulunarak, etap boyunca hız ya da sarsıntı nedeneniyle topların kaptan düşüp düşmediğini takip etti.

Otelde gerçekleşen etaplardan bir diğeri ise Alanda Vaka Müdahalesi idi. Ekipler, yerde yatan hastanın tanısını koyarak tedavisini yaptı.

Rallinin en ilgi çeken etaplarından biri de Esenboğa Havaalanı'nda yapıldı. Çoklu Vakalara Müdahele ve Triaj etabında tüm ülkeyi tehdit eden terör ve kazalarda olay yerinde birden çok vaka olması durumunda ekipler, neyi nasıl uygulayacakları konusundaki becerilerini gösterdi. Ralli de bu senenin ana teması olarak uçak kazalarına müdahale konusu esas alındı. Bu kapsamda ekipler, Havaalanında oluşturulan uçak enkazında yaralıları bularak, ilk müdehaleyi yaptı.

Ralliye katılan ekiplere ve izleyicilere bir de süpriz vardı. Rallilerin yapıldığı alana getirelen askeri helikopter ambulans herkesin büyük ilgisini çekti.

"İSMİ RALLİ AMA ARABA YARIŞI DEĞİL"

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracattin Çom, ralliyle ilgili bilgi verdi. Rallinin üç yıldır uluslararası katılımla gerçekleştiğini belirten Çom, "Sahada sürekli hastalara yardım eden ekiplerimizin, bir başka ekibin nasıl çalıştığını ne durumda olduğunu görerek kendileri ile kıyas yapıp herkesin kendi eksiklik ve noksanlıklarını görmesini; bilgi ve tecrübe noktasında herkesin biraraya gelmesini amaçlıyoruz" diye konuştu.

"Organizasyon ismi ambulans rallisi de olsa, yanlış anlaşılmasın bu bir araba yarışı değil" diyen Çom, altı ayrı etapta ekiplerin bilgi ve becerilerini sunduğunu aktardı. Çom, uçak enkazında hastalara müdahale; bir adresi en kısa sürede bulup, hastayı en doğru şekilde sedyeye taşıma, hastaneye ulaştırma, güvenli sürüş tekniklerinin test edilmesi gibi etapların bulunduğunu aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber