Önce Halkbank sonra Vakıfbank satılacak

Haber Giriş : 25 Ekim 2007 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kamu bankalarının özelleştirilmesi için hazırlanan strateji çalışmasında önce Halkbank'ın özelleştirilmesi öngörülüyor.

Ardından Vakıfbank gelecek. Ancak iki bankanın ihale süreci, birbirinin satış değerini etkilemeyecek şekilde ayarlanacak. Ziraat Bankası'nda ise önce malî olmayan kısımlarının elden çıkarılması planlanıyor. Ziraat'taki kamu ağırlığının ise korunması düşünülüyor.

Hükümetin üç aylık eylem planında öngörülen kamu bankalarının özelleştirme stratejisi çalışması tamamlandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) hazırladığı çalışmada, Halk Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası'nın nasıl özelleştirilebileceği konusunda alternatifler yer alıyor. Özelleştirmede öncelik verilecek Halk Bankası ile Vakıfbank'ın ihale sürecinde birbiriyle bağlantılı bir strateji izlenecek. Buna göre 'değer ilişkisi' dikkate alınacak. Bir bankanın özelleştirmesinin diğer bankanın değerini olumsuz etkilememesi amacıyla uygulanacak sisteme göre, hem halka arz hem de blok satış alternatiflerinde, alıcıların bir banka yerine diğerini tercih etmesine sebep olacak bir strateji ve zamanlamadan kaçınılacak. Bir banka için özelleştirme stratejisi kesinleşip kamuoyu ile paylaşıldığında, diğer bankanın özelleştirme sürecine ilişkin plan da kamuoyuna sunulacak.

Ziraat Bankası'nda ise öncelikle kurumsal yeniden yapılanmaya gidilecek. Malî olmayan birimler elden çıkarılarak, iştiraklerde ayıklama işlemi yapılacak. Bunun ardından gerçekleştirilecek özelleştirme işleminde ise özel sektöre açılan kısım sınırlı tutulacak. Bankadaki kamu ağırlığı uzun bir süre daha korunacak. Ziraat için özelleştirme sürecinin, yasayla kamu bankalarının özelleştirmesi için belirlenen 2010 tarihinden sonraya sarkması öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber