Büyükanıt: Başbakan'ı bekliyoruz

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Ekim 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı Org. Büyükanıt, "PKK konusunda Başbakan'ın ABD'den dönüşünü beklemek zorundayız. Artık iş teoriden pratiğe doğru hareket ediyor" diye konuştu

BARKIN ŞIK Ankara

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, sınır ötesi operasyon konusunda, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinin önemine dikkat çekti ve "PKK konusunda Başbakan'ın ABD'den dönüşünü beklemek zorundayız. Artık iş teoriden pratiğe doğru hareket ediyor. Başbakan'ın oraya gidip dönmesi gerekli" dedi. Büyükanıt, Terörle Mücadele Özel Temsilciliği sürecinde olduğu gibi Türkiye'nin oyalanıp oyalanmayacağı ile ilgili olarak da, "Hayır, olamaz, cevap veriyorum, hayır" dedi.

Büyükanıt, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ile birlikte Avusturya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde verilen milli gün resepsiyonuna katıldı. Büyükanıt'ı resepsiyona gelişinde, Büyükelçi Heidi Maria Gürer ve Türk eşi Nadir Gürer karşıladı.

'Top onda, bende denilemez'

Resepsiyon sırasında Büyükanıt, gazetecilerin ısrarlı soruları karşısında, sınır ötesi operasyon için, Başbakan Erdoğan'ın 5 Kasım'da ABD'ye yapacağı ziyaretin önemine işaret ederek şunları söyledi:

"PKK konusunda Başbakan'ın ABD'den dönüşünü beklemek zorundayız. Artık iş teoriden pratiğe doğru hareket ediyor. Başbakan'ın oraya gidip dönmesi gerekli. Tezkerede mutabıkız. Henüz bir talepte bulunmadık. İhtiyaç halinde talepte bulunabiliriz. Bu işler şöyle işler. Ya hükümet kendiliğinden talimat verir ya da biz talepte bulunuruz, öyle talimat verir. İkisi arasında hiçbir fark yoktur. Yani top onda, bende denilemez. Zaten bu işler devlet işleyişinde istişare ile olur. Halkımızın bize karşı göstermiş olduğu duyarlılık da inanılmaz boyutlarda. Binlerce mesaj geldi. Bunlara tek tek cevap veremedik, topluca teşekkür ettik. Halkımızın cenazelerde olgun, duyarlı, şiddetten uzak bir tavır göstermesi de bizi memnun ediyor."

BAŞBAKAN TAYYİP ERDOĞAN:

Ne olur ne olmaz bilemem

İSTANBUL Milliyet

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "ABD ziyaretine kadar ne olur ne olmaz onu bilemem. Çünkü biz şu anda her an bir hassasiyet içindeyiz" dedi.

Erdoğan dün akşam Romanya dönüşünde, Atatürk Havalimanında bir açıklama yaptı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, bir gazetecinin, "ABD ziyareti öncesi bir operasyon bekleniyor mu?" sorusu üzerine, "İsterseniz operasyonun tarihini, zamanını, saatini vereyim" dedi. Erdoğan, aynı gazetecinin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın dün akşamki "ABD seyahati önemli. Onun dönüşünü bekleyeceğiz" açıklamasını hatırlatmasına "Genelkurmay Başkanımız da herhalde bunu ilan edecek değil" karşılığını verdi.

5 Kasım'da ABD'ye gideceğini hatırlatan Erdoğan, bunun BM Olağan Genel Kurulu öncesinde planlanmış bir seyahat olduğunu söyledi. "Ama biz siyasetçiyiz ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni yönetiyoruz, kabile yönetmiyoruz" diyen Erdoğan, üzerlerinde siyasi ve diplomatik görevin dışında askerlerle beraber yürüttükleri görevleri de bulunduğunu söyledi.

'Bush'la açık konuşacağız'

Erdoğan, "Türkiye, ABD ziyaretinden ne bekliyor? Bu ziyaret, süreci nasıl etkiler?" sorusuna "ABD ziyaretine kadar ne olur ne olmaz onu bilemem. Çünkü biz şu anda her an bir hassasiyet içindeyiz. Ama 5 Kasım'da fevkalade bir hal olmadıktan sonra orada Sayın Başkan'la diğer konuları da bu konuyu (terör) da açık ve net konuşacağız, görüşeceğiz" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber