Cem Uzan'ı Amerikan mahkemesi de reddetti

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 27 Ekim 2007 11:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

New York Yüksek Mahkemesi, Cem Uzan'ın Motorola ve Nokia'ya ödeyeceği tazminatı TMSF'nin ödemesi talebiyle açtığı davayı reddetti. Yüksek mahkeme, Uzan'ın yeterli delil sunmamasını gerekçe gösterdi

İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL

New York Yüksek Mahkemesi Cem Cengiz Uzan'ın, TMSF tarafından atanan Telsim Yöneticileri hakkında açtığı mali ve hukuki sorumluluk davasını reddetti. New York Mahkemeleri tarafından Motorola ve Nokia'ya tazminat ödemeye mahkum edilen Uzan, 2 Mayıs 2006'da dava açarak, tazminattan Telsim'in de sorumlu tutulmasını talep etmişti. Uzan, ayrıca Telsim'in satışı konusunda TMSF tarafından gerçekleştirilen ihale bedeli tutarında tazminat da istemişti.

UZAN MALİYETTEN SORUMLU

TMSF yöneticileri aleyhine açılan davayı, kurumun yurtdışı hukuk bürosu takip etti. TMSF avukatları, savunmalarında, "TMSF'nin yapısı ve görevleri ile Uzan Ailesi'nin İmar Bankası'nda gerçekleştirdikleri yolsuzlukla verdikleri zararı, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin kararı ile, Cem Uzan hakkında TMSF tarafından tesis edilen işlemlerin hukuka uygun olduğunun ve Cem Uzan'ın da İmar Bankası'nda gerçekletirilen usulsüzlükler sebebiyle kamuya yüklenen maliyetten sorumlu olduğunu" beyan ettiler.

TÜRK YARGISI YOLSUZLUĞA AÇIK

Avukatlar ayrıca, TMSF tarafından İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Cem Uzan, İmar Bankası'nın yöneticisi ve çoğunluk hissedarları hakkında resmi ve özel evrakta sahtecilik, Bankalar kanununa muhalefet ve çete oluşturmak suçlamalarıyla açılan davanın devam ettiğini kaydetti. TMSF ve BDDK'nın, kanuna ve düzenleyici işlemlere dayanan yetkisini icra etmesine karşı ileri sürülen taleplerin de Türkiye'de yargılamaya konu edildiği belirten kurum avukatları, davanın reddedildiğini beyan ederek, Amerika mahkemelerinin yargılama yetkisinin bulunmadığını açıkladılar.

TMSF'nin avukatları, 27 Haziran'daki karar duruşmasında, Cem Uzan'ın avukatının davaya verdiği beyanlarda yer alan, 'Türkiye'nin elverişli bir yargı yeri olmadığı, mahkemelerinin genel ve özel olarak yolsuzluğa açık olduğu' iddiasının gerçekleri yansıtmadığı, aksine Uzan ailesinin Türkiye'de yerleşik kurumları kanunsuz ve çeşitli dolaylı işlemlerle kamusal menfaatler aleyhine kullandıklarını' ifade ettiler.

5 Ekim'de görülen duruşmada New York Yüksek Mahkemesi, ticari işlemlerde bulunma kriterinin Cem Uzan'ın belirttiğinin aksine Telsim için oluşmadığı sonucuna vararak davanın genel yargılama yetkisi kapsamında değerlendirilemeyeceği ve yeterli delil gösterilmemesi sebebiyle, kişisel yetki şartının oluşmadığı sonucuna varıldı. Son olarak, yargıç yer bakımından yetkisizlik konusunda değerlendirme yaparak "davanın yer bakımından yetkisizlik nedeniyle reddedilmesine ve Cem Uzan'ın kalan iddiaları hakkında hüküm kurmanın yersiz olduğuna, mahkeme masraflarının da Uzan tarafından ödenmesine karar verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber