28 Ekim 2007'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 28 Ekim 2007 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKA HABER AJANSININ HABERKERİ

CUMHURİYET'İN 84. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ YARIN KUTLANIYOR

-Türkiye Cumhuriyeti'nin 84. kuruluş yıl dönümü, yarın tüm yurtta ve dış temsilciliklerde görkemli etkinliklerle kutlanacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve liderler de Cumhuriyet Bayramı'nı, yayınladıkları mesajlarla kutlayacak. Ankara'daki kutlamalara, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere üst düzey devlet erkanı katılacak. Büyük kentlerde meydanlarda da yapılacak kutlamalar için son hazırlıklar tamamlanıyor.

-CAMİLERDE CUMHURİYET HUTBESİ: ?DEMOKRATİK CUMHURİYETİ KORUYALIM?

-Cumhuriyet Bayramı nedeniyle çeşitli il müftülüklerinin hazırladığı, cuma günü camilerde okunan hutbelerde, en iyi yönetim biçiminin demokratik cumhuriyet olduğuna işaret edilerek, bu yönetim biçiminin korunması gerektiğine dikkat çekildi.

-CUMHURİYET'LE BAŞARDIK: TÜRK İNSANI, 84 YILDA 145 KAT ZENGİNLEŞTİ

-Osmanlı Devleti'nden, karasabana dayalı tarım toplumu devralan Türkiye Cumhuriyeti, arada yaşadığı krizlere rağmen 84 yıllık dönemde kaydettiği hızlı büyümeyle dünyanın 20 büyük ekonomisi arasına girerken, kişi başına milli geliri 145 kat artırmayı başardı.

-SINIR ÖTESİNE İLİŞKİN DİPLOMATİK GİRİŞİMLER SÜRÜYOR

-Dışişleri Bakanı Ali Babacan Orta Doğu turunun son durağı olan İran'ın başkenti Tahran'da temaslarda bulunuyor.

-Ankara, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1 Kasım'da Türkiye'ye gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı Condaleeza Rice ve sonrasında ABD'de Başkan Bush ile yapacağı görüşmede Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını iletecek. Sınır ötesi operasyon konusunda, bu görüşmelerin ve diplomatik girişimlerin sonuçlarının bekleneceği kesinleşmiş görünüyor.

-Dünya basını da Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonunu ve bunun bölgedeki gelişmelere etkisini tartışmayı sürdürüyor.

-MECLİS'TE BAŞBAKAN HAKKINDAKİ MECLİS SORUŞTURMASI GÖRÜŞÜLECEK

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını Meclis'te kabul edecek.

-CHP'nin, Ankara'nın su sorununun çözümünde gerekli adımları atmayarak ?görevini kötüye kullandığı? gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği Meclis soruşturma önergesi 30 Ekim Salı günü Genel Kurul'da görüşülecek.

-2008 yılı bütçesinin Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri 30 Ekim Salı günü tümü üzerindeki görüşmelerle başlayacak, komisyondaki görüşmeler 23 Kasımda sona erecek

-31 Ekim Çarşamba gününden itibaren KİT Komisyonu çalışmalarına başlayacak.

-AKM'nin yıkılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığının istediği yetkiyi alacağı, ?İstanbul 2010Avrupa Kültür Başkenti Hakkında Kanun Tasarısı?nın 31 Ekim Çarşamba günü Genel Kurul'da görüşülmesi bekleniyor.

-ALEVİ FEDERASYONU GENEL KURULU TOPLANIYOR

-Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi'nde 3. Olağan Genel Kurulu'nu toplayacak. (Saat: 10.00)

-ALEVİ FEDERASYONU: ?KAZ DAĞLARINDA ALTIN ARAMAK ASİMİLASYONUN PARÇASI?

-Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Kaz Dağları'nın Alevilerin kutsal sayılan mekanlarından biri olduğunu belirterek altın arama faaliyetlerini Alevilere yönelik asimilasyon politikasının bir parçası olduğunu savundu. Özel, Bergama'da da altın arama çalışmalarının yapıldığı bölgede Alevilerin yoğun olduğuna dikkat çekti.

-PİYASALARDA OPERASYON "OUT", FED KARARI "IN"

-Piyasalar geçen haftayı olası bir Kuzey Irak operasyonunun yaratacağı olumsuzlukların etkisi altında geçirirken, bu hafta gözler FED'in alacağı faiz kararına ve Merkez Bankası'nın açıklayacağı Kasım ayı enflasyon rakamlarına çevrildi.

-?KEMALİSTLER TONY BLAIR'İ ÖRNEK ALSIN? ÖNERİSİ

-Amerikalı analizci Grenville Byford, Avrupa'nın ünlü strateji dergilerinden Europe's World'a yazdığı makalede, Türkiye'deki Atatürkçülerin Tony Blair'in sosyal demokraside yaptığı değişiklikleri örnek alıp ?Yeni Kemalizm? oluşturmalarını önerdi.

-LONDRA'DA TÜRKİYE'YE SOYKIRIM SUÇLAMASI

-Londra'da okuyan on binlerce üniversitesine ücretsiz dağıtılan gazetede, Ermeni soykırımı iddiaları Yahudi soykırımına benzetildi. Haberde, Türklerin öldürdüğü Ermenilerin cesetlerinin çokluğu nedeniyle nehrin yönünün değiştiği öne sürüldü. Terör örgütü'nün sözde bayrağının kullanıldığı haberde, Türkiye'nin şimdi de sınır ötesi operasyon hazırlığında olduğu ifade edildi.

-YARGITAY'DA ?BIÇAK PARASI RÜŞVET SAYILIR MI? GÖRÜŞMESİ

-Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ameliyat ettiği hastalardan ?bıçak parası? adı altında para alan ve yerel mahkeme tarafından beraat edilen göz doktorunun rüşvet suçundan mahkum edilip edilmeyeceğine karar verecek. Yargıtay, yapmak zorunda olduğu şeyi yapmak için rüşvet aldığını ve mahkumiyet hükmü kurulması gerekçesiyle davayı bozmuştu. Yerel mahkemenin kararı direnmesi üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na geldi. Genel Kurul'dan çıkacak karar sonrası ?bıçak parası' alan doktorlara verilecek ceza kesinlik kazanmış olacak.

-UZMANLAR UYARDI: "BİTKİLERLE TEDAVİ ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİR"

-Türk Farmakoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Melli, bitkilerden elde edilen çeşitli ürünlerin kullanılışıyla ilgili olarak, ?Eczanelerin dışında çeşitli marketlerde ve satış mağazalarında satılan, bazı bitkisel ürünlerin ciddi yan etkiler yaptığı, hatta ölümlere neden olduğu bildirilmiştir? dedi.

-AKM'NİN YIKILMASINDA GERİ SAYIM BAŞLIYOR

-?İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti? hakkında kanun tasarısı içine yerleştirilen bir hükümle, Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılması konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığına yetki veren tasarı bu hafta Meclisten geçerse, AKM'nin yıkılması önünde hiçbir yasal engel kalmayacak

-AHMET KANNECİ ODTÜ SANAT FESTİVALİ'NDE

-Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından her yıl düzenlenen "ODTÜ Sanat Festivali"nin dokuzuncusu ünlü müzisyenlerin katılımıyla sürüyor. Festivalin Kasım ayı programı, ünlü gitarist Ahmet Kanneci'nin gitar resitali ile başlayacak.


ANADOLU AJANSININ HABERLERİ

1- Cumhuriyetimiz 84 yaşında...

- Cumhuriyet'in ilanının 84. yıl dönümü kutlamaları, 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığınca Kara Harp Okulu eğitim arazisi içinden yapılacak 21 pare top atışıyla başlayacak.

2- Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Tahran'da

- Babacan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İslami Danışma Meclisi Başkanı Haddad Adil ve Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüşecek.

3- Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, İtalya'da A.A muhabirine açıklamalarda bulundu.

- Tüzmen: "AB, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olmalıdır."

- "Teröre karşı olduğunu söyleyen hiçbir ülke, Türkiye'nin sınır ötesi operasyon kararına karşı çıkmamalıdır."

4- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Bayrampaşa Cezaevi'nde çekilen, bir grup mahkum ve gardiyanın da rol aldığı "Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım" filminin özel gösterimini Antalya'da izleyecek.

5- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, PTT Genel Müdürlüğü ve Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu iş birliğiyle düzenlenen "Balkanfila Pul Sergisi"nin İstanbul TÜYAP Fuar Merkezi'ndeki açılış törenine katılacak.

6- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya'da Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret edecek.

- Bakan Günay, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu'nun çalıştayına katılacak ve Almanya'nın Bavyera Eyaleti Devlet Bakanı Eberhard Sinner ile görüşecek.

7- BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Ankara'da TOBB Konferans Salonunda düzenlenecek, "Nasıl bir anayasa?" başlıklı panelde konuşacak.

8- Arjantin'de devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri, Bulgaristan ve Kolombiya'da yerel seçimler yapılıyor.

9- 44. Altın Portakal Film Festivali, ödüllerin açıklanacağı kapanış töreniyle sona erecek.

- Törene, Adalet Bakanı Şahin ile Kültür ve Turizm Bakanı Günay katılacak.

10- Yerli F-16'lar, Türkiye'nin gururu...

- TAI tarafından Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen savaşan şahinler, dünyanın en gelişmiş 3. nesil savaş uçakları arasında gösteriliyor.

- Savaş ortamında fizik kurallarını alt üst eden, ses hızının iki katı manevra kabiliyetine sahip olan bu uçaklardan, bugüne kadar toplam 278 adet üretildi.

11- İhracata "dahilde işleme" dopingi...

- Ocak-Eylül döneminde, 35,3 milyar dolarlık ihracat taahhüdü verilen 3 bin 936 dahilde işleme izin belgesi düzenlendi.

- 35,3 milyar dolarlık ihracat için 23,1 milyon dolarlık ithalat yapılacak.

- Dahilde işleme sistemi kapsamında sektörlerin ortalama ithalat oranı, taahhütler düzeyinde yüzde 65,54 görünürken, gerçekleşmeler düzeyinde yüzde 45,90.

12- Memurun fazla mesaisine 5 YKr zam...

- Bu yıl 85 yeni kuruş olan saat başı fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 5 artışla 90 Yeni Kuruş'a yükselecek.

- 2008 bütçe kanunu tasarısı ile yurt içi gündelikler yüzde 5 ile yüzde 7,9 arasında artacak.

13- Markalar şehri "Çorum"...

-Medeniyetler beşiğinde yer alan Çorum, dünyaca ünlü leblebisinin yanı sıra kiremit, tuğla, pirinç, yumurta, seramik, gömlek ve ceviziyle de adını duyuruyor.

-Devlet desteği almadan yaptıkları yatırımlarla kentin adını dünyaya duyuran "Anadolu Kaplanları", kendi öz kaynakları ile Çorum'un sanayileşmesinde büyük rol oynuyor.

14- Turkcell Süper Lig'de 10. hafta mücadelesi 4 maçla tamamlanıyor.

- Galatasaray deplasmanda Denizlispor ile Beşiktaş ise kendi sahasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşı karşıya gelecek.

15- TFF Birinci, İkinci ve Üçüncü Futbol Liglerine çeşitli kentlerde yapılacak maçlarla devam edilecek.

16- 29. Kıtalararası Avrasya Maratonu ve organizasyon kapsamındaki 15 Kilometre Koşu ile Halk Koşusu, İstanbul'da yapılacak.

17- 23. Uluslararası Cumhuriyet Kupası Gençler Güreş Turnuvası, Burhan Felek Spor Salonu'nda, 60 ve 84 kilo final müsabakalarıyla sona erecek.

18- 8. Cumhuriyet Kızları Uluslararası Tenis Turnuvası, TED Kulübü kortlarında tekler finaliyle sona erecek.

19- Beko Basketbol Ligi'nin 4. haftası, bugün yapılacak 4 karşılaşmayla tamamlanıyor.

20- Erkekler ve Bayanlar Hentbol Süper Liglerinde 4'er karşılaşma yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber