Baş ağrısı ile savaşın - 2

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Ekim 2007 07:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dr. Murat Kınıkoğlu'nun yazısı

İlk yazı için tıklayınız.

Geçen hafta, baş ağrısı için sık sık ilaç kullanıyorsanız, ülkemizdeki milyonlarca ağrı kesici bağımlısından biri olabileceğinizi, kullandığınız ilaçların böbreklerinize, karaciğerinize zarar verebileceğini, kalp krizi ve mide kanaması riskini artıracağını yazmıştım (bakınız www.doktormurat.com). Bugün ağrı giderici belasından nasıl kurtulacağınızı anlatacağım.

İster migren, ister diğer tür baş ağırları olsun ağrılarınızdan tam olarak kurtulma sözü vermiyorum ama şunu garanti ediyorum; dediklerimi yapmanız halinde en fazla üç ay sonra ağrılarınızın sıklığı ve şiddeti azalacak. Hepsinden önemlisi ağrı gidericilerin yan tesirlerine maruz kalmadan baş ağrılarınızla baş etmeyi öğrenmiş olacaksınız.

Ağrı gidericilerden kurtulmak konusunda kararlıysanız yarından tezi yok aşağıdaki adımları atın.

1. Ağrı kesicileri bırakmak için bir gün belirleyin. ?Pazartesinden itibaren asla ağrı giderici almayacağım? diyerek kendinize söz verin. Dikkat! ?Asla? kelimesi çok önemlidir. Bir hafta dayandıktan sonra bir tane ilaç yuttunuz mu her şey boşa gider.

2.Yakınlarınıza artık ağrı giderici almayacağınızı söyleyip önünüzdeki birkaç günün sizin için zor geçebileceğini söyleyin. Bu süre içinde size anlayışlı davranmaları ve gereken desteği vermeleri çok önemli.

3. İşte planladığınız gün geldi. Birazdan başınızın ağırıyacağınızı hissediyorsunuz. Ağrınızın gittikçe şiddetlenmesine rağmen ağrı giderici almıyorsunuz. Kolay anlaşılması için, beyninizin içinde sizden ağrı giderici isteyen, ağrı giderici ile beslenen bir hücre grubu olduğunu hayal edin. Bu aç gözlü hücreler her seferinde daha fazla ve daha kuvvetli ilaç isterler. Ağrı giderici bağımlılığından kurtulmanın birinci yolu bu isteğe direnmektir. Karanlık bir odaya çekilip uyumaya çalışın. İlk ağrıyı savuşturmanız yetmez, daha şiddetli gelen ikinci, üçüncü ağrılara da direnmeniz gerekir. İçinizden bir ses artık dayanamayacağınızı, ilaç almanız gerektiğini söyleyecektir ama o sesi dinlemeyeceksiniz.

4. Ağrınız kendiliğinden geçtiği anda başınızda uzun zamandır hissetmediğiniz kadar güzel bir duygu ve ferahlık hissedeceksiniz.

5. Ağrınız birkaç gün veya hafta içinde tekrar edebilir. Her seferinde aynı sabrı göstermelisiniz. Çabuk sonuç beklemeyin, ağrılarınızın sıklığının ve şiddetinin azalması için en aşağı iki ay sabretmeniz gerekiyor. Ağrı giderici kullanmayı bırakanların % 87'si, iki yıl sonra baş ağrılarının şiddetinde ve sıklığında belirgin azalma olduğunu söylemişlerdir.

6. Düzenli sporun baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini azalttığı gösterilmiştir. Spor yapan biri değilseniz, en azından günde yarım saat hızlı tempoda yürümeye çalışın.

7. Hem uykusuzluk hem de aşırı uyku baş ağrılarını tetikler. Uyku saatinizi artırıp azaltarak bünyenize uygun ideal uyku saatinizi bulun.

8. Depresyonunuz varsa profesyonel yardım alın. Başı ağrıyanlarda depresyon görülme sıklığı normal popülasyona göre dört misli daha fazladır.

Baş ağrılarım migren mi?

1. Baş ağrısı sırasında ışıktan rahatsız oluyor musunuz?

2. Baş ağrısı sırasında midenizde rahatsızlık hissi veya bulantı hissediyor musunuz?

3. Baş ağrınız işinizi gücünüzü ev hayatınızı etkileyecek kadar güçlü mü?

Eğer bu üç sorudan ikisine ?evet? diyorsanız migreniniz olduğunu söyleyebiliriz.

Hemen doktora gidin

Baş ağrısı aniden başladıysa ve çok şiddetliyse (şimdiye kadar gördüğünüz en şiddetli ağrı ise)

Baş ağrısı ile birlikte konuşma bozukluğu, görmede bulanıklık, kol ve bacakta uyuşma, denge kaybı, hafıza kaybı varsa

Son 24 saat içinde ağrınız gittikçe şiddetlendiyse

Baş ağrısıyla birlikte ense sertiği, bulantı ve kusma varsa

Baş ağrısı başınıza gelen bir darbeden sonra (örneğin bir kaza sonrası) oluştuysa

Yaşınız 50'den büyükse, daha önce başınız ağrımazken birden başladı ise, birlikte görme bozukluğu varsa hemen bir doktora gidin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber