'Servet sorgusu' gelecek

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 29 Ekim 2007 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Nereden buldun?'

Servet sorgusu!

Vergi gelirlerindeki düşüş üzerine Maliye Bakanlığı servetin sorgulanacağı bir sistem hazırlığına başladı.

2007 yılında düşen vergi gelirleri, Maliye Bakanlığı'nı yeni arayışlara yöneltti. Bakan Kemal Unakıtan, servet beyanı olmadan servetin sorgulanacağı yeni bir sistemin hazırlanması için kurmaylarına emir verdi. Bu uygulama geçen yıl da düşünülmüş ancak hayata geçirilememişti.

***

'Servet sorgusu' gelecek

Vergi gelirlerindeki düşüş, Maliye'yi yeni arayışlara yöneltti. Bakan Unakıtan, adını 'beyan' koymadan servetin sorgulanacağı bir sistem hazırlanması için talimat verdi.

Servet beyanı, hayat standardı, ortalama kâr hadleri gibi vergi güvenlik araçlarının vergi sisteminden tamamen çıkarılmasından sonra vergi iadesi de kaldırılınca, vergi gelirlerindeki düşüş Maliye'yi değişik arayışlara yöneltti. Sigara ve akaryakıtta ÖTV artışının yanı sıra başka önlemler araştırılıyor. Vergi Konseyi'nde gelir vergisi kanununun yeniden yazım çalışmaları sürerken, servet sorgulamasının da yeniden getirilmesi söz konusu.

GEÇEN YIL YAPILAMAMIŞTI

Yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a güvenlik önlemi olmadan, kimseye hesap sormadan vergi kaybının önlemeyeceği ve servet beyanının yeniden getirilmesi gereği anlatıldı. Unakıtan bunun üzerine, 'servet beyanının istenemeyeceğini' belirti ama adını 'beyan' koymadan servetin sorgulanacağı bir sistem hazırlanması talimatı verdi. Geçen yıl harcamaların sorgulanması istenmiş ancak gerçekleştirilememişti. Bu kez durumun ciddiyeti Bakan'ın kararlı olmasına yol açıyor.

Kazım YILMAZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber