Emekliye reform zammı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 29 Ekim 2007 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Reformu Yasası, emeklilerin maaşında otomatik iyileştirmeyi de beraberinde getirecek. Düzenlemeyle sadece enflasyon farkı değil, ?ekonomideki büyüme oranı' da maaş zammına eklenecek.

SOSYAL Güvenlik Reformu'nda, emekliye müjde niteliğinde bir değişikliğe gidildi. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda yapılan değişiklikle, emeklinin maaş zammı belirlemesinde kullanılan ve ağırlıklı olarak enflasyon oranının belirlediği hesaba, büyüme oranı da eklendi. Hesaplama değişikliği, özellikle işçi emeklisinin zam oranlarını önemli ölçüde artıracak. Memurun refah payı talebi de emekliler yönünden gerçekleşmiş olacak. Taslakta emeklinin maaş artışını belirleyen güncelleme katsayısında değişikliğe gidildi. Buna göre emekli maaş zammı, her yılın aralık ayına göre TÜİK'in açıkladığı en son temel yılı TÜFE değişim oranının yüzde 100'ü ile gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) gelişme hızının yüzde 25'inin toplanmasıyla bulunacak tutara 1 tam sayısının eklenmesiyle hesaplanacak.

İŞÇİ EMEKLİSİNE DE YARAYACAK

ÖRNEĞİN enflasyonun yüzde 5, büyümenin yüzde 5 olduğu bir yılda emekli maaşına uygulanacak zam oranı, yüzde 7.25 olacak. Sigortalıların tamamını kapsam içerisine alan reformla birlikte işçi ve memur emeklilerinin tümünün zammı da bu hesaplama üzerinden yapılacak. GSYİH ve enflasyon değişim oranının eksi olduğu yıllarda ise bu değerlerin sıfır alınması benimsendi. Böylelikle ekonomide küçülme yaşanması halinde bu durum, maaş zammını azaltmayacak. Yine enflasyon sıfırın altına inse dahi, emeklinin maaşı sürekli artıda olacak. Düzenlemeyle birlikte her yıl otomatik olarak enflasyon oranında zam gören işçi emeklilerinin maaşlarında da sendikaların talebi doğrultusunda belirgin bir artışa gidilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber