Dişsizlik artık tarih oluyor...

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 29 Ekim 2007 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bilim adamları, yeni doğan bebeklerin kordon kanında, omurilikte, kemik iliğinde ve kanda bulunan kök hücrelerin, ağzımızdaki dişin özünde de bol miktarda bulunduğunu tespit etti. Ebeveynler ise çocuklarına ait dişleri ?süt dişi bankaları?na emanet etmeye başladı bile.

Ağızdaki yedek parça!

Türkiye'de de çalışmalarına başlanan ?süt dişi bankacılığı' hakkında bilgi veren Diş Hekimi Emek Kurtoğlu, diş kök hücrelerinin, 2 ile 13 yaş arası çocukların ?geçici? veya ?süt dişi? olarak adlandırılan dişlerinde bulunduğunu kaydetti. Kurtoğlu, süt dişi bankalarının bu çok özel hücreleri, özel işlemlerden geçirerek, ihtiyaç halinde kullanımları için saklayabildiğini vurguladı. Çocuklarda 20'ye yakın diş düştüğünü ifade eden Kurtoğlu, ?Yakın bir gelecekte özellikle diş eti, çene kemiği, çarpık diş ve çürük tedavileri, kök hücrelerle ortadan kaldırılabilecek ve dişsizlik âdeta tarihe karışacak? diye konuştu.

Diş kirası 50 YTL

Düşen süt dişindeki hücrelerin 24 saat canlı kaldığını belirten İmmünolog Nilgün Akdeniz de, ?Dünyada 100, Türkiye'de ise 7 tane diş bankası var. Müracaatlar başladı. Burada münferit bir süt dişini işlemenin maliyeti 500 YTL. Takip eden her süt dişi için ise ilave 100 YTL bedel alınıyor. Yıllık saklama ücreti ise 50 YTL? dedi. Akdeniz, süt dişi kök hücresinde yeni diş üretimi diş tedavisi, kemik üretimi ve lösemi, talasemi gibi kanser türlerine karşı hücre üretilmesi çalışmaları olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber