İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sağlık-Sen: Döner sermaye işlevini yitirdi, kronik sorun haline geldi

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlık çalışanlarına yönelik 3 aylık dönemi kapsayan ek ödeme desteğinin 15 Temmuz itibarıyla sona ereceğini belirterek, "Bu yanlıştan acilen dönülmelidir. Neticede, sağlık çalışanlarının salgınla mücadelesi devam etmektedir." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2020 14:14, Son Güncelleme : 16 Temmuz 2020 14:53
Sağlık-Sen: Döner sermaye işlevini yitirdi, kronik sorun haline geldi

Sağlık-Sen Türkiye genelinde döner sermaye (ek ödeme) sistemiyle ilgili tüm şubeleriyle birlikte eş zamanlı basın açıklaması gerçekleştirdi. Memur-Sen Genel Merkezinde basın açıklamasını yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, 2004 yılında sorunların çözümü amacıyla tüm sağlık tesislerinde uygulanmaya başlanan döner sermaye sisteminin gelinen noktada işlevini yitirdiğini ve kronik bir sorun haline geldiğini söyledi.

Özellikle pandemi sürecinde test edilen sağlık sisteminin taraflı tarafsız herkesin takdirini kazandığını ifade eden Başkan Semih Durmuş, bu süreçte sunulan hizmette, dökülen alın terinin tamamında hemşiresinden doktoruna, ambulans şoföründen sağlık teknikerine yüzbinlerce sağlık çalışanının ortak emeği var" dedi. Sağlık hizmetinde işi, unvanı, statüsü ne olursa olsun her bir çalışanın alın terinin bir diğerinin tamamlayıcısı olduğunu dile getiren Semih Durmuş, "Sağlık hizmetlerinin külfetinde söz konusu olan bu ortak paylaşım, ne yazık ki dökülen ortak alın teriyle yeşeren nimetin paylaşımında yerini; haksızlığa, adaletsizliğe, eşitsizliğe, huzursuzluğa ve umutsuzluğa bırakmaktadır. Tüm bu olumsuzlukların ana kaynağını döner sermaye sistemi oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

"Döner Sermaye Uygulamasındaki Ana Kurgu Değişmelidir"

Salgınla mücadele sürecinde de ek ödeme uygulamasında yaşanan adaletsizliğe değinen Durmuş, "Döner sermaye uygulamasındaki ana kurgu değişmeden, emek ve alın teri temelli dengeli ve adil bir paylaşım gözetilmeden, sistemin teşvik ediciliği her bir çalışanı kapsayacak şekilde genişletilmeden ortaya konacak her bir düzenleme, sorunun derinleşmesinden başka bir işe yaramayacaktır" dedi. Sistemin çalışanların bir kesimini maksimum düzeyde memnun ederken, bir diğer kesimini daha az memnun ederek ve yahut memnuniyetlerini sıfırlayarak sağlıklı bir şekilde sürdürmek mümkün olmadığını vurgulayan Durmuş sözlerine şöyle devam etti: "Sağlık hariç hiçbir kamu hizmetinde; aynı işi yapmasına, aynı saat çalışmasına ve aynı statüde olmasına rağmen farklı ücret alan bir çalışana rastlamak mümkün değildir."

"Sağlık Çalışanlarının Salgınla Mücadelesi Devam Etmektedir"

"Ancak perfomansa dayalı ek ödeme sisteminin adil ve hakkaniyetli olmadığı, mevcut sorunları çözücü özelliğinin kalmadığı, ihtiyaçları karşılamadığı gibi nedenlerle, zorlu salgın günlerinde sağlık çalışanlarında ciddi huzursuzluklara yol açmıştır. Daha vahimi, salgın süresince, hakkaniyetli olmasa da tüm sağlık çalışanlarının yararlanacağı açıklanan ek ödeme desteği, alınan yeni bir kararla, salgınla mücadele eden sağlık çalışanları ile sınırlandırıldı. Üç aylık dönemi kapsayan ek ödeme desteği uygulamasında da süre uzatımına dair yeni bir karar olmadığı için 15 Temmuz itibarıyla sona gelinmiştir. Bu yanlıştan acilen dönülmelidir. Neticede, sağlık çalışanlarının salgınla mücadelesi devam etmektedir. Sağlık çalışanları, hiç olmazsa salgınla mücadele süresince, uygulamadaki haksızlıkların giderilip ek ödeme desteğinin her bir çalışanı kapsayacak şekilde genişletilmesini beklerken, 15 Temmuz itibarıyla uygulama sona ermiştir. Salgınla mücadelede cephenin en ön safında yer tutan ve hatta canlarıyla bedel ödeyen sağlık çalışanlarının hiçbiri, bu tür haksızlıkları kabul etmemektedir; palyatif adımlar, sorun ve memnuniyetsizlik üretmeye devam etmektedir."

"Hekim Dışı Sağlık Çalışanları Hayal Kırıklığına Uğratılmıştır"

"Vicdanları yaralayan aynı acı durum; iller, hastaneler ve birimler arasındaki sağlık çalışanları için de geçerlidir. Sorun ne yazık ki her geçen gün daha da büyümekte ve içinden çıkılmaz hal almaya doğru ilerlemektedir. Endişemiz ve aynı zamanda umudumuz, sağlık sistemine dolayısıyla insanımıza zarar verici noktalara ulaşmadan çözüme kavuşmasıdır. Çözüm amaçlı palyatif tedbirlerden bir sonuç çıkması da mümkün olmamıştır, olmayacaktır da. Mart ayı başında, yönetmelik değişikliğiyle yürürlüğe konulan uygulama bunun en son örneğidir. Bu yönetmelik değişikliğiyle, kısmi çözüm bir yana, sorunun derinliği ve yakıcılığı daha da artmıştır. Şöyle ki yapılan değişiklikle birkaç meslek grubunun lehine adım atılırken, sayıları yüz binleri bulan hekim dışı sağlık çalışanları tam bir hayal kırıklığına uğratılmıştır. Hakkaniyetle, adaletle ve vicdanla bağdaşmayan bu ve benzer düzenlemeleri kabul etmek mümkün değildir."

"Döner Sermaye Sistemi Bir An Önce Düzeltilmeli"

"Sonuç olarak; fedakar sağlık çalışanları arasında ayrım yapan, hak gasp eden, alın terini yok sayan, bu çarpık döner sermaye sistemine bir an önce son verilmelidir. İnsan hayatını, insan sıhhatini konu olan bir kamu hizmeti, kangren halini almış böylesine büyük bir sorunla sağlıklı işleyemez. Kamu hizmetlerinde çözüm yerine sorun üreten bir sistem, sadece çalışanları değil, herkesi sorunun bir parçası haline dönüştürür ve belli bir aşamadan sonra herkese zarar verir. Sağlık sistemini tehdit eden döner sermaye sistemi, maalesef hızla bu yönde ilerliyor. Sağlık-Sen olarak, sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarını sarsan, iş barışını ve huzurunu olumsuz etkileyen, hak kayıplarına yol açan ve çalışanları meslekten soğutan döner sermaye sisteminin bir an önce düzeltilmesi gerektiğine inanıyoruz ve bu yöndeki çağrımızı bir defa daha tekrarlıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber