İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yargıtay: 10 yaşındaki Çocuğun tanıklığı geçerli

Haber Giriş : 31 Ekim 2007 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Oya ARMUTÇU

Yargıtay, 10 yaşındaki bir çocuğun anne ve babasına tehdit davasında, tanık olarak dinlenebileceğine karar verdi. Mahkemenin yaşları "küçük" diye dinlemediği on ve 14 yaşlarındaki iki kardeşin tanıklığının geçerli sayılmasına hükmeden Yargıtay'ın kararında, "10 ve 14 yaşlarındaki çocuklar gördüklerini aktaracak yetenektedir" denildi. İstanbul'da yaşayan iki çocuk sahibi çift, Ahmet T. adlı bir kişi tarafından ölümle tehdit edildiklerini iddia ederek 2004'te savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Tehdidin çocukların yanında yaşandığını da belirten şikayetçi çift, 10 ve 14 yaşlarındaki çocukların tanık olarak dinlenmelerini talep etmiş ama mahkeme yaşları küçük olduğu gerekçesiyle bu talebi reddetmişti.

HÜRRİYET

10 yaşındaki çocuk tanıklık yapabilir

YARGITAY, ?tehdit? suçundan açılan bir davada olay yerinde bulunan 10 ve 14 yaşlarındaki iki çocuğun, tanıklık yapmalarına ?vize? verdi. Yerel mahkemenin, ?yaşları küçük olduğu? gerekçesiyle görgü tanığı iki çocuğu dinlemeden verdiği ?beraat? kararını bozan Yargıtay, ?10 ve 14 yaşındaki çocuklar gördüklerini aktaracak yetenektedir? dedi.

Yargıtay'ın kararına konu olay 2004 yılında İstanbul'da yaşandı. Savcılığa başvuran iki çocuk sahibi çift, aralarında husumet bulunan A.T. adlı kişinin, eve gelerek ölüm tehdidinde bulunduğunu ileri sürdü. Soruşturma başlatan savcılık, A.T. hakkında ?tehdit? suçundan dava açtı.

Mahkeme, şikayetçi ailenin tanık gösterdiği 10 ve 14 yaşındaki çocuklarını, ?yaşları küçük olduğu? gerekçesiyle dinlemeden ?beraat? kararı verdi. Savcılığın itirazı üzerine dosya Yargıtay'a gönderildi. Davaya son noktayı koyan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, çocukların gördüklerini anlatacak yetenekte olduklarına dikkat çekerek beraat kararını bozdu. Gerekçede ?Yaşları itibarıyla gördükleri bir olayı aktarma yeteneğine sahip olan çocukların, yanlızca yaşlarının küçük olması nedenine dayanılarak, tanıklık yapamayacakları gerekçesiyle dinlenmemeleri yasaya aykırıdır? denildi.

Ersin BAL / ANKARA

AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber