YÖK, imam hatiplerle mesleki liselerinin yanı sıra teknik eğitim fakültelerini de vurdu. Üniversite mezunu 35 bin öğretmen işsiz

Haber Giriş : 15 Mayıs 2003 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK, imam hatiplerle mesleki liselerinin yanı sıra teknik eğitim fakültelerini de vurdu. Üniversite mezunu 35 bin öğretmen işsiz

YÖK'ün 1999'da uygulamaya başladığı ÖSS sisteminin kurbanı sadece İmam -Hatip'ler ve meslek liseleri değil. Mesleki eğitim yapan veren liselere öğretmen yetiştiren teknik eğitim fakültelerinin mezunları da adaletsiz sisteme isyan ediyor. Öğretmen olmak amacıyla üniversite bitiren yaklaşık 35 bin öğretmen adayı genç, 1999'dan bu yana atama yapılmasını bekliyor.

LİSELER KAPANIYOR
28 Şubat sürecinde İmam -Hatip lisesi mezunlarının, "sadece ilahiyat fakültelerinde okuyabilmelerini sağlamak" amacıyla yürürlüğe konulan bu uygulama, mesleki eğitim veren bazı liselerin de kapanmasına yol açtı. Birçok mesleki ve teknik liseyi kapattıran, bir çoğunda da öğrenci azlığı yüzünden küçülmeye sebep olan uygulama, bu okullara öğretmen veren fakülteleri zor durumda bıraktı.

ÖZEL SEKTÖR KAPALI
Şu anda Türkiye'deki üniversitelerde 22 teknik eğitim, 3 de mesleki eğitim fakültesi bulunuyor. Elektrik, elektronik, bilgisayar, matbaa, mobilya ve dekorasyon, yapı, metal işleri, model, döküm, kalıpçılık, tesisat, otomotiv, makine resim ve konstrüksiyon ile talaşlı üretim öğretmenliği eğitimi verilen bu fakültelerden, her yıl, yaklaşık 7 bin öğretmen adayı mezun oluyor. Meslek liselerinde ihtiyaç olmadığı için atamaları yapılmayan öğretmen adaylarının sayısı 35 bini buldu. Diplomalarına 'mühendis' veya 'tekniker' gibi sıfat da eklenmeyen bu gençler, özel sektörde de çalışamıyor.

MECLİS'E DİLEKÇE YAĞMURU
Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi ve Mesleki Eğitim Fakültesi mezunları, mağduriyetin giderilmesi için yaptıkları girişimlerden bir sonuç alamadı. Gençler, kurdukları dernekleri bir platform çatısı altında toplamaya karar verdi ve dilekçe kampanyası başlattı. Kısa sürede 7 bin 600 dilekçe imza gençler, Cumhurbaşkanlığı'nın yanı sıra Başbakanlık, TBMM, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı dilekçe yağmuruna tutmayı hedefliyor.
Tercuman Gazete (Ilıcaklar)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber