Enflasyona YTL freni

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 01 Kasım 2007 19:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dünya piyasalarında petrol fiyatları rekor üstüne rekor kırmasına karşın, YTL'nin güçlü seyri nedeniyle bunun içeriye yansıması kısıtlı oluyor. Bunun nedeni ise YTL'nin dolar karşısında yılbaşından bugüne kadar yüzde 17 değer kazanması.

Yılbaşından bu yana brent petrolünün varil fiyatı yüzde 51 artarak 91 dolara ulaşırken, benzinin pompa fiyatındaki artış yüzde 7,6'da kaldı. Benzin fiyatlarındaki artışın sınırlı kalmasında ana etken, yılbaşına göre yüzde 17 değer kazanan YTL oldu.

YTL'nin güçlü seyrinin benzin fiyatları üzerindeki sınırlayıcı etkisi enflasyonda yaşanan düşüşü de destekledi. Eğer YTL'nin güçlü seyri olmasaydı benzin fiyatları bugünkü seviyesinin yüzde 17 üzerinde olacaktı. Bu da enflasyonun mevcut seviyesinden 0,6 puan fazla olmasına yol açacaktı.

Bu doğrudan etkinin yanı sıra benzindeki fiyat artışlarının enflasyon üzerinde dolaylı etkileri de var. Ancak elektrik ve doğalgaz fiyatlarını da içeren bu dolaylı etkiler tam olarak hesaplanamıyor. Bunun nedeni ise bu sektörlerdeki fiyat artışlarının hükümet kontrolünde olması ve hükümetin maliyetlerdeki artışı aynı oranda yansıtmakta çekinceli davranması.

Yüzde 17'lik etkinin yarısının bile diğer fiyatlara yansıtıldığı düşünülürse, enflasyona dolaylı etkilerden 1 puanlık ek yük gelecekti. Bu durumda toplam yük 1,6 puanı bulacaktı. Bunun sonucunda da Eylül'de yüzde 7,12'ye gerileyen yıllık enflasyon, yüzde 8,72 seviyesinde gerçekleşmiş olacaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber