2 Kasım 2007'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 02 Kasım 2007 08:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CUMHURBAŞKANI GÜL RİCE VE MUTTEKİ'Yİ KABUL EDECEK

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere Ankara'da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki'yi Çankaya Köşkü'nde kabul edecek. (Saat:15.20/09.00)

-RİCE ANKARA'DA

-ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak ve Ankara'da temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geliyor.

-Rice, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık Merkez Bina'da kabul edilecek. (Saat:13.00)

-Rice, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'la da bir araya gelecek.

-BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ-MOON ANKARA'DA

-BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısına katılmak üzere Ankara'ya geliyor.

-Cumhurbaşkanı Gül, Moon onuruna Camlı Köşk'te öğle yemeği verecek. (Saat:13.00)

-GENİŞLETİLMİŞ IRAK'A KOMŞU ÜLKELER DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI BAŞLIYOR

-?Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısı?nın ilk bölümü ?Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısı? İstanbul'da başlıyor. (Saat:10.00)

-Dışişleri Bakanı Ali Babacan, toplantıya katılan bakanlar onuruna akşam yemeği verecek. (Saat: 20.30)

-TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ'NİN 7. DÖNEMİ AÇILIYOR

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Adalet Akademisi'nin 7. Dönem açılış törenine katılıyor. Törende, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de konuşma yapacak. (Saat:10.00)

-AKP İL BAŞKANLARI TOPLANIYOR

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, parti genel merkezinde yapılacak AKP il başkanları toplantısında konuşma yapacak. (Saat:11.00)

-Başbakan Erdoğan, ?Bir Rüyadır Ankara? tanıtım toplantısına katılacak. (Saat:20.00)

-PLAN BÜTÇE KOMİSYONU

-TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Başbakanlığa bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Devlet Personel Başkanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın bütçeleri görüşülecek. (Saat:10.00)

-DSP LİDERİ SEZER YOKLUĞUNUN BİRİNCİ YILINDA ECEVİT'İ ANLATTI: ?HEM ARIYOR, HEM ÖZLÜYORUZ?

-DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, uzun yıllar birlikte siyaset yaptığı Bülent Ecevit'in vefatının birinci yılında çok özel anılarını ANKA'ya anlattı. ?Bir yıl Ecevit'sizlik nerden baksanız büyük bir boşluk? diyen Sezer, ?Gerçekte onu hem fikirleriyle, duruşuyla hem de insan yönüyle arıyor ve özlüyoruz? dedi. Son günlerde sık sık Bülent Ecevit okuduğunu belirten Sezer, ?Ecevit'in 30 yıl önce söylediği bazı sözler bugüne ışık tutuyor. Son günlerde tekrar ciddi şekilde Ecevit okuyorum. Son okuduğum 3 kitapta Ecevit var. Ecevit birikimi kendimde olduğunu zannetmeme rağmen hala o geçmişte söylediklerinden, yazdıklarından ders çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum? dedi.

-Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik askeri operasyon konusunda ABD'nin tutumunun dikkate alınmasını eleştiren Sezer, ?Bülent Ecevit bu konuda ABD'ye danışmak için gitmezdi. Tam tersine Amerika Bülent Ecevit'in ayağına gelirdi. Bilindiği gibi 11 Eylül saldırılarının ardından ABD dünyada bir terörle mücadele çalışması başlattı. Bunu Afganistan'a kadar uzattı. Ardından sıra Irak'a geldi. O gün Ecevit, ?ırak'a bir müdahale bölgeyi istikrarsızlaştırır ve Irak'a girilir ama kolay kolay çıkılamaz' diyerek ABD'yi de uyarmıştı? diye konuştu.

-ERDAL İNÖNÜ'NÜN KALEMİNDEN

-Erdal İnönü'nün kendi kaleminde ?Anılar ve Düşünceler? adlı 5 ciltlik kitabında yaşamının değişik bölümlerinden alınmış bazı olayları kendinde bıraktığı izlenimleri, yol açtığı düşünceleri kaleme alıyor. İnönü, kitabının ilk cildinde çocukluk ve gençlik yıllarına ait anılara yer veriyor. Erdal İnönü, kitaplarında anı ve düşüncelerine yer verirken belli bir tarih sıralaması izlemeden, okul anılarından, yurt dışı anılarına, siyasetten aile yaşamına kadar bir çok konuda yaşamından kesintiler sunuyor.

-SICAK PARA KAÇIŞINA BORSA'DA REKOR KAZANÇ FRENİ

-Yabancı yatırımcıların Borsa'da elde ettiği rekor getiri, Irak'a yapılacak bir sınır ötesi operasyonun bile sıcak para kaçışına yol açması riskini azaltıyor. Bir yıl önce İMKB'ye giren yabancı yatırımcı getirdiği her 1000 dolara 762 dolar kazandı. Son bir yılda İMKB Endeksi yüzde 42 artarken, dolar kuru yüzde 19.4 geriledi. Böylece, İMKB'nin dolar bazında yıllık getirisi yüzde 76.2'yi buldu.

-Yabancı yatırımcıların İMKB'deki portföyü bir yılda yüzde 106 artışla 70.9 milyar dolara, Borsa payı da yüzde 72.1'e ulaştı.

-ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ ORANINDA DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK

-OECD'nin yeni yayınlanan ?Bilim, Teknoloji ve Endüstri 2007? raporunda işsiz üniversite mezunları incelenirken, ?Üniversite mezunlarının işsiz kalmaları, üniversite mezunu olmayanlara göre daha az görülmektedir. Ancak Türkiye'de üniversite mezunları arasındaki işsizlik oranı yüksektir (yüzde 12.5). Oran aynı zamanda İspanya'da (8.1), Fransa'da (7.4) ve Polonya'da da (7.3) yüksektir? ifadesi yer aldı.

-?1995'ten bu yana OECD ülkeleri arasında Ar-Ge harcamaları, reel olarak en hızlı İzlanda, Türkiye, İrlanda ve Finlandiya'da, yıllık ortalama yüzde 7.5'un üstündeki büyüme oranıyla birlikte artmıştır? denilen Rapora göre Türkiye ileri teknoloji orta-ileri teknoloji ürün ihracatını önemli miktarda artıran beşinci OECD ülkesi oldu.

-ENERJİ BAKANI GÜLER, TEKNO GİRİŞİMCİLİK FORUMUNA KATILACAK

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen ve Türkiye'deki tekno girişimciliğin önündeki engelleri tartışılacağı uluslararası ?İş Melekleri Ağı: Neden ve Nasıl? adlı foruma katılacak. Forumda Enerji Bakanı Güler'in yanısıra, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, Avrupa Yatırım Fonu Genel Sekreteri Robert Waganer ve DG Enterprise KOBİ Finans Bölüm Başkanı Jean-Noel Durvy de birer konuşma yapacak. (Saat:09.30)

-?DIŞ TİCARET GENÇLİK KURULTAYI? DÜZENLİYOR

-Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ?Dış Ticaret Gençlik Kurultayı?na katılıyor. (Saat:14.00)

-EKİM ENFLASYONU AÇIKLANIYOR

-TÜİK, üretici ve tüketici fiyatları bazında Ekim ayı fiyat gelişmelerini açıklayacak. (Saat:17.00)

-TÜSİAD, ABD EKONOMİSİNİ MASAYA YATIRIYOR

-TÜSİAD-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu, İstanbul Ceylan Intercontinental Oteli'nde, ?ABD Ekonomisi ve Dünya: Yükselen Piyasaların Rolü? başlıklı bir konferans düzenleyecek. (Saat:09.00)

-DANIŞTAY, YETİM HAKKINI KORUDU

-Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, yetimleri koruyan bir karara imza attı. Ölen annesinden yetim aylığı alan P.E., eşinden dul aylığı alan babasının evlendikten sonra da dul aylığı almaya devam etmesi nedeniyle mahkemelik oldu. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü, yeniden evlendiği halde bunu kendisine bildirmeyen K.E.nin aldığı dul aylıklarının yetim aylığı almaya devam eden çocuklardan tahsil etmeye başladı. Babasının borçlarını ödemek zorunda kalan P.E. bu karara itiraz ederek ilgili yönetmeliğin iptalini talep etti. Danıştay, P.E'nin babasının borcundan dolayı maaşının kesilemeyeceğine hükmetti.

-EĞİTİM-SEN'DEN BASIN TOPLANTISI

-Eğitim-Sen, ?Demokratik Üniversite Sempozyumu? düzenliyor. Sempozyumda, ?Türkiye Üniversite Araştırması?nın sonuçları da açıklanacak. (Saat:10.00)

-"AUTOMOTIVIST" İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

-27 Kasım 2007 tarihinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek olan Türkiye'nin ilk ve tek bağımsız uluslararası otomotiv kongresi olan ?automotivİST?e yönelik hedeflerin paylaşılacağı basın toplantısı Hilton Otel,7de gerçekleştirilecek. (Saat:09.30)

-GÖNÜL GÖZLERİYLE BAŞARIYORLAR

-Görme engelli öğrencilere yönelik üniversiteye hazırlık ve lise destek eğitimi kursları 3 Kasım'da başlıyor.

-TÜRK KEMAN SANATÇISININ ULUSLARARASI BAŞARISI

-İzmir Devlet Senfoni Orkestrası keman sanatçısı Serim Galip, kazandığı uluslararası başarıyla Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanıyor. Sanatçı, solo konser vermek üzere, 2 -13 Kasım tarihleri arasında İtalya'nın Verona şehrine davet edildi.

ANKA

1- "Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları İkinci Toplantısı", "Yüksek Düzeyli Memurlar Toplantısı" ile İstanbul'da başlıyor.

- Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, toplantıya katılan bakanlar onuruna akşam yemeği verecek.

- Türkiye ile Arap Birliği arasında, İstanbul'da "Türk-Arap İşbirliği Forumu Çerçeve Anlaşması" törenle imzalanacak.

2- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İstanbul'daki toplantı için Türkiye'ye gelecek.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ban Ki-Moon onuruna Ankara'da Camlı Köşk'te öğle yemeği verecek.

- Gül, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul edecek.

3- ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ankara'ya geliyor.

- Rice ve beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından da Başbakanlık Merkez Bina'da kabul edilecek.

- Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile görüşecek olan Rice daha sonra "Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı"na katılmak için Ankara'dan İstanbul'a geçecek.

4- Türkiye Adalet Akademisi'nin 2007-2008 eğitim yılı...

- Yeni eğitim yılının açılış törenine, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de katılacak.

5- AK Parti il başkanları toplantısı, Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla parti genel merkezinde yapılacak.

- Başbakan Erdoğan, "Bir Rüyadır Ankara"nın tanıtım toplantısına da katılacak.

6- TBMM Başkanı Köksal Toptan, Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun, Türk Güreş Vakfı Genel Başkanı Ahmet Ayık, Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer ile Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Türkiye Muhtarlar Derneği Genel Başkanı Ramazan Özün'ü ayrı ayrı kabul edecek.

7- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Dış Ticaret Haftası etkinlikleri çerçevesinde Ankara'da düzenlenen, "10. Dış Ticaret Gençlik Kurultayı"na katılacak.

8- Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Selçuk Üniversitesi Dilek Sabancı Konservatuvarı'nın açılış töreninde bulunacaklar.

- Konya'dan Bolu'ya geçecek olan Ertuğrul Günay, "Anka Kuşu/Bana Sırrını Aç" adlı filmin gala kokteyline katılacak.

9- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sivas'ta açılışlarda ve kentte 43 yıl aradan sonra düzenlenen "Geleneksel 3. Sivas Aşıklar Bayramı" etkinliklerinde bulunacak.

- Yıldırım, İstanbul'da "Balkanfila Pul Sergisi"nin ödül törenine de katılacak.

10- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İstanbul'da ODTÜ Teknokent tarafından düzenlenen Girişimci-Yatırımcı Zirvesi'ne katılacak.

11- TBMM çalışmaları..

- 2008 yılı bütçe görüşmeleri...

- Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün Başbakanlığa bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Devlet Personel Başkanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın bütçeleri ele alınacak.

- Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Uluslararası Sağlık ve Demografi Bölümü Başkanı Prof. Dr. David Bloom, "Sağlık harcamalarıyla ekonomik büyüme arasındaki ilişkiler ve Türkiye'de genç nüfusun kalkınmaya etkileri" konularında TBMM'de sunum yapacak.

12- Terör örgütüne yönelik operasyonlar sırasında Şırnak'ta kayalıklardan düşerek şehit olan komando er Selçuk Yiğit'in cenazesi, Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Bahtıllı beldesinde düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek.

13- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı itibariyle TÜFE ve ÜFE bazında aylık ve yıllık enflasyon rakamlarını açıklayacak.

14- ABD'de vefat eden eski başbakan yardımcılarından Prof. Dr. Erdal İnönü'nün cenazesi, öğle saatlerinde Ankara'ya getirilecek.

15- Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenleyecek.

16- Toplantı... Seminer... Konferans...

- Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ortadoğu ve Akdeniz havzasına açılma projesi çerçevesinde Mısır Genç İşadamları Birliği (EJB) ile Ankara'da işbirliği protokolü imzalayacak.

- Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği yönetimi, İzmir'de düzenlenecek "Gençliğin Avrupa'sı" öğrenci forumuyla ilgili basın toplantısı yapacak.

- Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği'nce (TÜRKKENT) Antalya'nın Kemer ilçesinde düzenlenen "Yeni Dönemde Konut ve Kent Kooperatifçiliği" konulu toplantının açılış oturumunda, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar konuşacak.

- Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Akdeniz Bölgesi'ndeki radyo ve televizyon kuruluşlarının yöneticilerine yönelik "Yerel Medya Semineri"nde "Yayın İlkeleri ve İzleme Ölçütleri", "Dünyada RTÜK Benzeri Kuruluşlar ve Uygulamaları" konuları ele alınacak.

- Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kızılay Sakarya Şubesi'nce düzenlenen "Kızılay İle Güvenli Yaşam" konulu konferansta konuşacak.

- Türk Diş Hekimleri Birliği Başkanlar Konseyi'nin toplantısı Eskişehir'de yapılacak.

17- Alkollü içkide bandrol dönemi...

- Bandrollü ürün izleme sistemi kapsamında, piyasada bandrolsüz içki satışı yapılamayacak.

- TAPDK Başkanı Kazım Çalışkan: "5 Kasım itibariyle raflarda bandrolsüz alkol ürünü bulunmayacak."

18- Makarnalık buğdayda kritik ihracat...

- Kuraklık nedeniyle Türkiye'de makarnalık buğdayda üretim 300 bin ton azalırken, kimi firmaların makarnalık buğday ihraç etmesi, makarnacıları zor duruma düşürdü.

- Kritik dönemler nedeniyle sektör makarna ihracatını yavaşlatılırken, Makarna Sanayicileri Derneği, makarnalık buğday ihracatının acilen durdurulması için bakanlıklara başvurdu.

19- İnönü Evi'nde "vefat" sessizliği...

- Babası İsmet İnönü'nün İzmir'de doğduğu evi sık sık ziyaret eden Prof. Dr. Erdal İnönü'nün vefatı, evin bulunduğu Türkyılmaz mahallesinin sakinlerini üzüntüye boğdu.

20- Turkcell Süper Lig'de 11. haftanın ilk maçında Trabzon'da, Trabzonspor ile Ankaraspor karşı karşıya gelecek.

21- Beko Basketbol Ligi'nde Bursa'da OYAK Renault ile Beşiktaş Cola Turka karşılaşırken, Türkiye Bayanlar Basketbol Ligi'nde 2007-2008 sezonu İstanbul Üniversitesi-Ceyhan Belediyesi ve Çankaya Üniversitesi-Galatasaray maçlarıyla başlıyor.

22- Ezeli rekabette 319. randevu...

- Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında geride kalan 318 maçta, siyah-beyazlılar 118,

sarı-lacivertliler 116 galibiyet aldı, 84 karşılaşma da berabere bitti.

- 83 yıllık rekabette gol sayısında ise Fenerbahçe'nin 428-401 üstünlüğü bulunuyor.

- Ligdeki 100 maçta ise Beşiktaş 34, Fenerbahçe 33 galibiyet alırken, 33 maç da beraberlikle sonuçlandı.

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber