Birinci el araç satışında noter onayı aranmayacak

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Kasım 2007 09:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İçişleri Bakanlığı, faturalı araç satanlar ile alıcı arasındaki rehin sözleşmesinde noter onayının zorunlu olmadığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alim Barut imzasıyla valiliklere gönderilen genelgede, İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nin 23 Haziran 1999 tarihli görüşü doğrultusunda, noterde yapılmayan rehin sözleşmesine dayanılarak aracın belgesine rehin şerhi işlenmesinin mümkün olamayacağı yönündeki uygulamaya yeni bir düzenleme getirilmiş oldu. Barut imzalı yeni genelgede faturalı satış yapanla alıcı arasında usulüne uygun olarak düzenlenen rehin sözleşmelerinin de tescil işleminde nazara alınmasının uygun olacağı belirtildi. Genelgede noter işlemine gerek kalmadan yapılacak rehin sözleşmesinin koşulları şöyle sıralandı:

Rehin sözleşmesinin aracı satan bayinin antetli kağıdına düzenlenmiş olması

Sözleşme ekinde aracı satan bayinin imza sirküleri ve ticaret odası sicil kayıt suretinin bulunması,

Alıcı gerçek kişi ise nüfus cüzdanı fotokopisinin tüzel kişi ise imza sirküleri ve ticaret odası sicil kayıt suretinin ibraz edilmesi,

Damga vergisinin belirtilen şekilde ödenmiş olması,

Rehin şerhinin aracın motorlu araç tescil belgesine, tescil dosyasına ve bilgisayar kayıtlarına işlenmesi kaydıyla, noter onayı olmadan kabul edilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

Bu şekilde işlenen rehin şerhlerinin kaldırılması esnasında ibranamelerin noter onaylı olması şartı aranacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber