PKK'ya ilk darbe

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Kasım 2007 02:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuzey Irak Kürt yönetimi, PKK denetimindeki Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nin bürolarını kapatmaya ve parti üyelerini gözaltına almaya başladı

Namık Durukan

İstanbul'da Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı'nın yapıldığı saatlerde, Kuzey Irak Kürt yönetimi, terör örgütü PKK için düğmeye bastı. Örgütün denetimindeki Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nin (PÇDK) Süleymaniye'deki merkezi ve Erbil'deki bürosu kapatıldı. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin sekreteri Fuat Hüseyin, partinin faaliyet izni bulunmadığı için kapatıldığını açıkladı.

Erbil'deki PKK bürolarına yönelik kapsamlı operasyon Barzani'nin talimatıyla başlatıldı. Dün öğle saatlerinde ağır silahlı peşmerge güçleri tarafından başlatılan operasyonu Milliyet görüntüledi.

Operasyona, Irak genelinde faaliyet gösteren ve PKK'nın Kuzey Irak'taki uzantısı olan PÇDK'dan başlandı. Sayıları 50 civarında olan ağır silahlı peşmerge güçleri, Erbil'in Kerkük karayolu üzerindeki 100 Metre Caddesi'ndeki PÇDK parti binasına baskın yaptı. Binayı saran peşmergeler, buradaki görevlileri etkisiz hale getirdi.

Belgelere el konuldu

Yaptıkları aramada bazı belge ve eşyalara el koyan peşmergeler, parti binasındaki PÇDK bayrağını indirdi. 10'a yakın parti üyesi aramadan geçirildikten sonra binadan çıkarılarak gözaltına alındı. Bina, peşmerge güçlerince kontrol altına alınırken, bazı parti üyeleri "Biji serok Apo" (yaşasın başkan Apo), "Biji PKK" diye slogan attı.

Erbil'de PKK'ya karşı sürdürülen operasyon, Kuzey Irak'ın Dohuk ve Süleymaniye kentlerine de kaydırıldı. PÇDK Genel Başkanı Faik Golpi, DHA'ya Süleymaniye'deki genel merkez binasının kapatıldığını açıkladı. Golpi, PÇDK'nın Dohuk temsilcisi "Ahmet" kod adlı Abdullah İsmail'in de gözaltına alındığını belirtti.

Kürt yönetimi, bölge genelinde PKK ile bağlantılı Kürt örgütlerine yönelik operasyonlar da yaptı. Bu çerçevede Türkiye aleyhine faaliyet gösteren, aralarında Kürdistan Sosyalist Partisi'nin de bulunduğu birçok örgütün kent faaliyetleri engellenerek ofisleri kapatıldı.

Barzani'nin sekreteri Hüseyin ise Reuters'a yaptığı açıklamada, PÇDK'nın faaliyet izni bulunmadığı için kapatıldığını belirtti.

Kürt yönetiminin Türkiye'ye bir iyi niyet jesti olarak algılanan operasyonun önümüzdeki günlerde geniş kesimlere yayılacağı ve örgütün kentle dağ arasındaki bağlantısını kesmek için birçok noktada yeni karakol ve kontrol noktaları kurulacağı öne sürüldü.

Bu arada Fransız haber ajansı AFP de Kuzey Irak'taki bölgesel hükümetin PKK'ya karşı tedbir almaya başladığını ve bu çerçevede örgütle bağlantılı PÇDK'nın Erbil ile Süleymaniye'deki bürolarının kapatıldığını yazdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber