Batık bankacıların korkulu rüyası olan hakim Akın, artık BDDK üyesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Kasım 2007 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Batık bankacıların yargılandığı İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin eski başkanı Mustafa Akın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) üyesi oldu. Cumhurbaşkanı Adullah Gül'ün, konu hakkındaki kararnameyi imzaladığı öğrenildi.

Batık bankacıların yargılandığı dönemde İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı olan ve verdiği ağır cezalarla tanınan Mustafa Akın, daha sonra 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görevlendirilmişti.

Mustafa Akın'ın BDDK üyesi olarak atanmasına ilişkin kararname 16 Temmuz'da dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunulmuştu. Ancak Sezer'in hükümetin görev süresinin dolduğu gerekçesiyle söz konusu kararnameyi imzalamamıştı.


Batık bankacıların korkulu rüyası olan hakim Akın, artık BDDK üyesi

Mustafa Akın son olarak 5. Ağır Ceza'da görev yaptı.

'Kültürlü hırsız' olarak tarif ettiği banka hortumcularının korkulu rüyası İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Akın, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) üyeliğine atandı.

Akın'ın atama kararı 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmişti. Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından atama kararnamesi yeniden Köşk'e gönderilen Akın'ın ataması bu sefer yapıldı. Kararın pazartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanması bekleniyor. Etibank, Sümerbank, İmar Bankası gibi devleti milyarlarca dolar zarara uğratan bankaların sahiplerine verdiği cezalarla tanınan Mustafa Akın, alışılmışın dışındaki yargılamalarıyla tanınıyordu. Dinç Bilgin, Yahya Murat Demirel, Bahattin Uzan gibi isimlere de mahkumiyet kararı veren hakim, kullandığı 'kültürlü hırsızlık' tanımıyla yargıya ilginç bir kavram kazandırmış, alanında birçok ilke imza atmıştı. Sanıkların savunmalarına geniş zaman ayrılırken duruşma günleri bir hafta gibi kısa sürelere sığdırılarak yargı sürecinin hızlanması sağlanmıştı. Ancak Akın, yaklaşık 7 ay önce sürpriz bir kararla 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevinden alınarak, 5. Ağır Ceza'ya tayin oldu. Tayinin, Hayyam Garipoğlu davasının sonuçlandırıldığı 29 Ocak tarihinden 4 gün sonraya denk gelmesi dikkat çekti. HSYK'nın oyçokluğu ile aldığı atama kararında, bakanlık bürokratının 'görevde kalma' yönünde oy kullandığı öğrenildi. Kararı eleştiren Yargıtay emekli Savcısı Ahmet Gündel, "8. Ağır Ceza, bankalar konusunda ihtisas mahkemesi. Her davanın binlerce dosyası var. Başkan üç yıldır dosyalara vâkıf biri. Yeni başkanın dosyalara hakim olması için yıllar lazım. Kararı yadırgadım." demişti. Yargı çevrelerinde uzun süre alınan bu kararın arkasında Süzer Grubu'nun sahibi olduğu Kentbank davasının etkili olduğu konuşulmuştu. Akın'ın yerine Ertuğrul Tokalakoğlu getirilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber