Bir depo benzin Amerika'da 39, Türkiye'de 144 dolar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Kasım 2007 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Maliye, vergi gelirlerini artırmak için yeniden akaryakıta yüklendi. Maliye'nin önceki gün bütçe hedeflerini yakalamak için akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) artırmasıyla 1 litre kurşunsuz benzin 2,95 Yeni Türk Lirası'ndan 3,10 yeni liraya çıktı.

Artış 55 litrelik bir aracın deposuna 8 yeni lira zam olarak yansıdı. Verginin artırılması sektör yöneticilerinin tepkisini çekti: "Fazla vergi, vergi gelirlerini artırmaz, sadece kaçakçıları sevindirir." Yeni zam Türkiye'de benzin litre fiyatını 2,6 dolara çıkardı. Bu rakam Amerika'da 1 doları bulmuyor.

Uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarındaki artış sebebiyle sürekli yükselen akaryakıt fiyatları bu sefer de vergi yüzünden arttı. Maliye, benzin, motorin gibi akaryakıt ürünlerinden aldığı vergiyi artırınca Türkiye, dünyada en pahalı akaryakıt tüketen ülkelerden birisi oldu.

Son ayarlamayla Türkiye'de 3 dolara yaklaşan bir litre benzin, Amerika'nın üç katına çıktı. Halen ABD'de 1 galon benzin 2,75 ile 3,05 dolar arasında satılıyor. Bir galonun 2,78 litre olduğu dikkate alındığında ABD'de bir litre benzin fiyatı vergi dahil 0,727 dolara satılıyor.

ÖTV artışının ardından yapılan ayarlamayla Ankara ve İzmir'de 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,95 YTL iken BP ve Petrol Ofisi istasyonlarında 3,09 yeni liraya, OPET ile Shell-Turcas istasyonlarında ise 3,08 yeni liraya yükseldi. İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasında 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı da 2,96 yeni liradan söz konusu istasyonlarda BP ve Petrol Ofisi'nde 3,10 yeni lira, OPET ve Shell-Turcas'ta 3,09 yeni liraya çıktı.

Ankara'da motorinin pompa fiyatı litrede BP, OPET, Petrol Ofisi ve Shell istasyonlarında 2,40 yeni liradan 2,51 yeni liraya, İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakalarında 2,37 yeni liradan 2,48 yeni liraya yükseldi. Motorinin pompa fiyatı İzmir'de ise aynı istasyonlarda 2,36 yeni liradan 2,47 yeni liraya çıktı. Gazyağı fiyatları da 5-6 kuruş arttı.

Benzinden alınan vergilerin artırılması, tüketicilerin yanı sıra sektör temsilcilerinin tepkisini çekiyor. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası Başkanı Atıf Ketenci, "Fazla vergi, vergiyi öldürür." diyerek artışa tepki gösterdi. Maliye'nin daha fazla vergi toplanmak istediğinde hemen akaryakıt ürünlerini ele almasını doğru bulmayan Ketenci, "Vergiyi artırmakla fazla vergi alınacağını düşünmek doğru bir anlayış değil. Akaryakıt ürünlerinden alınan vergi zaten yüksek, ürün pahalı. Tekrar vergiyi artırıp fazla vergi alacağım demek yanlış. Buna en çok kaçakçılar seviniyor." şeklinde konuştu.

Son yıllarda sürekli artan petrol fiyatları, akaryakıt fiyatlarının da yükselmesine sebep oluyor. Önceki gün itibarıyla ham petrolün varil fiyatının 100 dolara yaklaşması petrol piyasalarında endişeyle karşılandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber