8 asker DTP'li vekillere teslim edilmiş/ VİDEO

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 04 Kasım 2007 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari Dağlıca'daki saldırının ardından, PKK'nın eline geçen 8 asker serbest bırakıldı. Askerler uçakla Türkiye'ye getirildi.

Cihan Haber Ajansı askerleri taşıyan uçağın Diyarbakır Askeri Havaalanı'na indiğini duyurdu. 8 asker, aileleri ile de telefonla görüştü.

Genelkurmay Başkanlığı da, irtibat kesilen 8 TSK personelinin bugün itibarıyla TSK bünyesine katıldığını bildirdi.

Askerler aralarında Demokratik Toplum Partili milletvekillerinin de bulunduğu heyete teslim edildi. Sıkı güvenlik önlemleri altında Erbil havaalanına getirilen 8 Türk askeri, burada bekleyen uçağa bindirildi.

Bu arada, Erbil Havaalanı'ndan Türkiye'ye hareket eden ve 8 Türk askerini taşıyan uçakta Irak Savunma Bakanı Casim ve koalisyon güçlerinin komutanı Petraeus'un da bulunduğu açıklandı.

DTP: "Askerleri 07.00'de teslim aldık"

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Siirt Milletvekili Osman Özçelik, "8 askeri saat 07.00 itibarıyla teslim aldık. Askerlerin sağlık durumları iyi" dedi.

CNN TÜRK'e açıklamada bulunan DTP'li Özçelik, bölgesel hükümet yetkililerinin de askerlerin alınmasında yardımcı olduklarını belirtti.

8 asker, saat 07.00'de Zap vadisinde serbest bırakıldı. Askerler bölgesel Kürt yönetimi yetkilileri ve ABD'nin devreye girmesiyle serbest bırakıldı.

Askerlerin serbest bırakılması için Uluslararası Tolerans Cephesi adlı vakıf da devredeydi. Vakfın Yönetim Kurulu üyelerinden İlnur Çevik, CNN TÜRK'e yaptığı açıklamada günlerdir, askerlerin serbest bırakılması için çalıştıklarını bu amaçla vakfın yöneticilerinden Hüseyin Sincari'nin çeşitli görüşmeler yaptığını söyledi.

Askerlerin aileleri de, çocuklarına kavuşmayı bekliyor.

"Askerlerin serbest kalmasından mutluyuz"

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Dr. Fuad Hüseyin, Erbil'de düzenlediği basın toplantısında, askerlerin, saat 02.00 civarında, Irak-Türkiye sınırında bölgesel yetkililer Kerim Sincari ve Osman Hacı Mahmud tarafından teslim alındığını belirtti.

Hüseyin, askerlerin en yakın zamanda Türkiye'ye sağ salim geri dönmeleri için çabaladıklarını söyledi ve "Askerlerin serbest kalmasından çok mutluyuz" dedi.

Askerlerin serbest bırakılmasının birçok organizasyonun çabası sonucunda olduğunu ifade eden yetkili, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bölgenin başkanı ile arasına iyi bir koordinasyon olduğunu ifade etti.

Fuad Hüseyin ayrıca, bölgesel Kürt yönetiminin Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmak istediğini de kaydetti.

Olayın insani bir mesele olduğunu belirten yetkili, askerlerin serbest bırakılması için ilk günden beri çalıştıklarını da kaydetti.

Hüseyni, "Kürt liderler PKK liderleriyle diyalog kurmaya çalıştı. Kürt liderler ellerinden geleni yapmaya çalıştılar" diye konuştu.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimden bir yetkili de daha önce, haber alınamayan 8 Türk askerinin güvenli bir yere teslim edildiğini söylemiş ve adının açıklanmasını istemeyen yetkili, bu gelişmelerden ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ile bazı hükümet yetkililerinin haberi olduğunu ifade etmişti.

8 askerden 21 Ekim'de PKK'nın Hakkari Dağlıca'da düzenlediği saldırıdan bu yana haber alınamıyordu.

Baykal: "Memnuniyetle karşılaşıyorum"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Prof. Dr. Erdal İnönü'nün Teşvikiye Camii'ndeki cenaze törenine gelişinde, "Kaçırılmaları üzüntü vericidir, hiç kuşku yok. Bırakılmış olmalarını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, irtibat kurulamayan 8 Türk askerinin "serbest bırakılmasını"na ilişkin, "Bunun mutlu bir sonla sonuçlanması, ailelerine kavuşmaları bizim için önemli" dedi.

Türk, Prof. Dr. Erdal İnönü'nün Teşvikiye Camii'ndeki cenaze töreninde gazetecilerin, "askerlerin serbest bırakılmasında partinizin rolü oldu mu?" sorusuna, "Biz bu konuda daha önce çağrımızı yapmıştık. Bunların ailelere teslim edilmesi konusunda bir talebimiz olmuştu. Bu konuda insani boyutuyla olayı ele alıp, gereken çalışmaları yaptık" dedi.

Türk, "Gereken ilişkileri kurmaya çalıştık. Arkadaşlarımız da zaten bununla ilgili Erbil'e gittiler ve bunun mutlu bir sonla sonuçlanması, ailelerine kavuşmaları bizim için önemli. Biz meseleyi siyasi boyutuyla hiç tartışmadık. Sadece insani boyutuyla, bize düşen sorumluluğun olduğuna inandık ve onu yerine getirmeye çalıştık" diye konuştu.

HAKKARİ'DE ÇİFTE PUSU: 12 ŞEHİT

Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca beldesinde 21 Ekim saat 00.20'de bir askeri bölük terör örgütü PKK tarafından pusuya düşürüldü. Ağır silahlarla düzenlenen saldırıda 12 asker şehit oldu, 16 asker yaralandı. Çıkan çatışmada, 34 terörist de öldürüldü.

Öğle saatlerinde de, aynı bölgede bir düğün konvoyundaki sivil minibüse mayınlı saldırı düzenlendi. Mayının patlaması sonucu 2'si ağır 17 kişi yaralandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber