MHP'den öğrenci affı için kanun teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2007 17:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Aşağıdaki haberi "Kanun Tasarı veya Teklifi Ne Demektir?" dosyaı ile birlikte okuyunuz.

MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, üniversitelerden ilişiği kesilen öğrencilere af getiren yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklife göre, her ne sebeple olursa olsun yükseköğretim kurumlarıyla ilişkileri kesilen öğrenciler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 2 ay içinde başvurmaları halinde, yeniden üniversiteye kabul edilecekler.

Başarısızlık nedeniyle ilişiği kesilen öğrencilere, kanunun öngördüğü başvuru süresinin tamamlanmasından sonra başlayacak ilk öğretim döneminden önce, başarısız olduğu tüm derslerden 2 sınav hakkı verilecek.

Sınav sonuçlarına göre, mezun olabilecek durumda olan öğrenciler mezun edilecek. Başarısız olduğu ders sayısı, devam ettiği üniversitenin yönetmeliklerine aykırı olmayan öğrenciler de öğretimlerine devam edecek.

Lisansüstü öğretim öğrencilerinden tez aşamasında ilişiği kesilenlere, tezlerini tamamlamaları için 2 yıl süre verilecek.

Tezli yüksek lisans programına kayıtlı öğrenciler de kanunun yayımı tarihinden itibaren 2 ay içinde başvurmaları halinde; tezsiz yüksek lisans programlarına geçebilecekler.

Teklif ayrıca öğrencilerin azami öğrenim sınırının da 2 yıl uzatılmasını öngörüyor.

-BAYRAK TÖRENİNE SAYGI GÖSTERMEYENE AF YOK-

Teklif, YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 10. maddesine göre ceza alan öğrencileri ise af kapsamı duşunda tutuyor. Bu cezalar özetle şöyle:

''Görevlileri ve öğrencileri şiddet kullanarak kurum dışına çıkartmak; bir kimseyi veya grubu, tehditle bir eyleme, yalan beyanda bulunmaya ve suçu yüklenmeye zorlamak. Kanun dışı kuruluşlara üye olmak, bu kuruluşlar adına faaliyet yapmak veya yardımda bulunmak. Uyuşturucu madde kullanmak, taşımak, bulundurmak veya ticaretini yapmak. Devletin şahsiyetine karşı işlenen cürümler sebebiyle cezalandırılmış olmak. Her türlü silah taşımak, bulundurmaktan mahkum olmak. Sınavlarda tehditle kopya çekmek, sınavda sahtekarlık. Irza tecavüz.

Sınavları engellemek, kışkırtıcı veya zorlayıcı davranışlarda bulunmak. Bir kişiye veya bir gruba her ne sebeple olursa olsun işkence yapmak veya yaptırmak.

Bayrak törenlerini engelleyici tutum ve davranışta bulunmak veya tören sırasında gereken saygıyı kasıtlı olarak göstermemek.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber