Bakan Günay: Okullara kent kültürü ve temel turizm dersi istedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, okullara ilköğretimden itibaren "Kent kültürü ve temel turizm dersi" konulması gerektiğini bildirdi.

Günay, Antalya'nın Belek beldesinde, bölgedeki turizmcilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Seçimden sonra Antalya'ya üçüncü kez geldiğini belirten Günay, 20 yıldır tatil için bu kente geldiğini söyledi.

"Antalya'yı, Türkiye'nin çok özel doğa parçalarından biri olarak içinde hissettiğini" ifade eden Günay, "Arkeolojiye ve turizmcilerin ne kadar hoşuna gider bilmiyorum ama doğaya meraklı biri olarak Antalya'yı tanıtmak hoşuma gidiyor" dedi.

Antalya'da önceki yıllarda Gazipaşa ve Gündoğmuş dışındaki ilçeler ile Serge dışındaki tüm ören yerlerini gezdiğini dile getiren Günay, "Bu yıllarda içimde hep bir hüzün oluşurdu. İnanılmaz bir arkeolojik birikim var, ama üzerinde yaşayanlar olarak farkında değiliz. Bu inanılmaz arkeolojik birikim ve doğayla sürüklenip gidiyoruz diye düşündüğüm çok oldu" diye konuştu.

Aspendos Antik Tiyatrosu'nun yılda 200, Noel Baba Kilisesi'nin 400 bin ziyaretçisi olduğunu, yıllardır buralardaki mozaiklerin aşındırılmaması ve korunması için uyarılarda bulunduğunu vurgulayan Günay, "Ama geçen hafta, bakan olduktan sonra sözüm dinlendi" dedi.

"Üzerinde yaşadığımız toprakların kıymetini törensel toplantılarda birbirimize anlatmamalı, içimizde hissetmeliyiz" diyen Günay, bir turizmcinin "ilköğretim okullarında turizm dersleri okutulması" teklifinde bulunduğunu söyledi. Günay, şunları kaydetti:

"İlk yapacağım önerilerden biri budur. Din bilgisi ve ahlak dersi üzerine ciddi tartışmalar var, kent kültürü üzerine yok. İlköğretimden başlayarak okullarımıza 'kent kültürü ve temel turizm dersi' koymamız lazım. Doğayı, çevreyi, kenti bir bilinç olarak çocuklarımıza yerleştirmemiz gerekiyor. Gayretlerimizin toplumun yaşama kalitesini yükseltmek için olduğunu, ilköğretimden itibaren çocukların kafasına yazarak, ortak iradeye çevirmeliyiz." Bakanlık olarak kültür ve turizm alanlarındaki alt yapı yatırımlarına önem vereceklerini de belirten Günay, "Türkiye'de tüm yörelerin alt yapısına, şenliklerine yardım edemeyiz. Yapacaklarımız, imkanlarımızla sınırlıdır. Kültür ve turizm dışındaki talepler geri dönerse kimse bize küsmesin" diye konuştu.

Antalya'da hala vahşi depolama yapılmasının, kanalizasyon sorunları bulunmasının kabul edilebilir olmadığını dile getiren Günay, altyapı sorunlarının çözümü için turizmcilerle işbirliği yapacaklarını kaydetti.

Antalya'daki enerji sorununun çözülmesi, temizlik ve güvene dayalı bir manevi alt yapı oluşturulması gerektiğine işaret eden Günay, "Gelen insanlar temiz bir Türkiye görmezlerse, yaptığımız bütün tanıtım çökebilir. Temizlik meselesini birinci mesele haline getirelim. 'Türkler çok dürüst ve temiz' denilmesinin etkili bir yerinden tanıtım olduğunu düşünüyorum. Bunu turizmin manevi alt yapısı olarak görüyorum" dedi.

Basında zaman zaman Türkiye'nin tanıtım kampanyalarını örgütlemekte geciktiğine dair değerlendirmelerin yer aldığını belirten Günay, bu değerlendirmenin doğru olmadığını ve tüm dünyada tanıtım kampanyasına 2 Ocak 2008'de başlayacaklarını söyledi. Günay, Türkiye'nin tanıtımına yatırımcıların da destek sağlamasını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber