Tarım Bakanı'ndan zam fırsatçılarına tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Ankara'da ekmeğe yapılan zam için buğday fiyatlarının gerekçe gösterilemeyeceğini belirterek, ''Çünkü yüzde 20'lik ekmek zammı için buğday fiyatlarının yüzde 100 artması gerekiyor'' dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Eker, beraberinde bazı bakanlık bürokratlarıyla birlikte Türkiye Ziraatçılar Derneğini ziyaret etti.

Ziyaretin basına açık bölümünde konuşan Bakan Eker, eskiden tarımın insanların ve hayvanların beslenmesi için yapıldığını, son yıllarda ise insanların artık bindikleri araç için de tarım yapar hale geldiğini söyledi. Enerji tarımı kavramının mutlaka önemsenmesi gerektiğine işaret eden Eker, bunun için yeni projeler üretilmesi gerektiğini kaydetti.

Ankara'da ekmeğe yapılan zamla ilgili de görüşlerini açıklayan Eker, yüzde 20 olarak ifade edilen ekmek zammı için buğday fiyatlarının gerekçe gösterilmemesi gerektiğini belirterek, ''Yüzde 20'lik ekmek zammı için buğday fiyatının yüzde 100 artması gerekir. Çünkü ekmeğin yapımında buğdayın payı yüzde 20'dir'' diye konuştu.

Ankara Valisi ile de konuyu görüştüğünü belirten Eker, ''Serbest piyasa ekonomisi, fakat vatandaşlarımızın mağduriyetinin önüne geçmemiz gerekir'' dedi.

-TARIM ARAZİLERİ BÖLÜNMEYECEK-

Türk tarımının en önemli sorunlarından birinin çok parçalı tarım arazileri olduğuna dikkati çeken Eker, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmemesi için hazırlanan mevzuatın önümüzdeki günlerde bakanlar kurulunda görüşüleceğini bildirdi.

Bu konuda sivil toplum örgütlerinden de destek aldıklarını kaydeden Eker, şöyle konuştu:

''Türkiye'de 22 milyon parsel tarım arazisi bulunuyor. Her parselin ortalama büyüklüğü 55 dekar. Bir tarım işletmesi ortalama 7 parselden oluşuyor. AB tarım işletmelerinde ortalama parsel büyüklüğü 174 dönüm, ABD'de ise 10 bin dönüm. Tarım arazilerimizdeki bu parçalı yapının mutlaka önüne geçmemiz gerekiyor. Hazırlanan mevzuatla artık tarım arazilerimiz bölünmeyecek.''

-TZD BAŞKANI YETKİN-

TZD Başkanı İbrahim Yetkin ise Ankara'da ekmeğe yapılan yeni zammın 6 gündür yürürlükte bulunduğunu belirterek, ''Bu zamla ilgili olarak yarın Ankara İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma istemiyle dava açacağız'' dedi.

Ekmeğe aslında gramajın düşmesiyle yüzde 30'luk bir zam geldiğini kaydeden Yetkin, ''Tespitlerimize göre ekmeğe yüzde 5-6'lık zam yeterliydi'' diye konuştu.

Eker, Türk tarım sektörünün küresel bir oyuncu olabilmesi için tarıma ayrılan kaynakların mutlaka artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber