Hipermarket yasa taslağı Sanayi Bakanlığı'na sunuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) tarafından, perakende ticaretin düzenlenmesine yönelik olarak hazırlanan, "Perakende Ticaret ile Esnaf ve Sanatkarlık Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı" Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sunuldu.

TESK'ten yapılan açıklamada, büyük mağazaların giderek ivme kazanan gelişim sürecinin, beraberinde bazı sorunları ve sıkıntıları getirdiği ifade edildi.

Özellikle yerleşim merkezlerinde kurulan alışveriş merkezlerinin, yeterli otoparklarının olmaması, müşteri yoğunluğu ve araç hareketleri sonucu trafik karmaşasına ve karışıklığa neden olduğu belirtildi.

Büyük mağazaların, sahip oldukları piyasa hakimiyeti dolayısıyla çevrelerinde yerleşik çeşitli meslek ve sanat kollarında faaliyette bulunan esnaf ve sanatkarlar ile küçük ve orta boy işletmelerin yapılarının bozulmaları ve piyasadan çekilmeleri sonucunu doğurduğuna işaret edildi.

Gelişmiş ülkelerde, bu ve benzer sorunların hukuki düzenlemelerle çözümlenmeye çalışıldığı vurgulanarak, hazırlanan taslak, Anayasada yer alan "Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır" hükmü ve 8'inci 5 Yıllık Kalkınma Planı'nda yer alan "Büyük alışveriş merkezlerinin şehir dışında faaliyet göstermeleri sağlanacaktır" politikası çerçevesinde hazırlandı.

Kanun Taslağı ile yeni kurulacak olan ve tasarıda tarifi yapılan 400 metrekareden fazla satış alanlı büyük mağazaların kurulmasına ilişkin usul ve esaslar öngörülüyor.

Taslakta, piyasada hipermarket, grosmarket ve benzeri isimler altında faaliyet gösteren perakende satış mağazaları ve mağaza zincirlerinin kurulması, "Kuruluş İzni"ne bağlanıyor ve bu denetimi yapacak kurul ile çalışma esasları belirleniyor.

Büyük Mağazalara kuruluş ve ticari faaliyet izni verilmesinde göz önünde bulundurulacak kriterlerin neler olduğu düzenleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber