Sahteciliği özendiren deepfake uygulamaları artıyor

Bir kişinin videodaki görüntüsünü başka bir kişiyle değiştiren ve sahteliğe teşvik ettiği için yoğun olarak eleştirilen deepfake uygulamaları artıyor.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ağustos 2020 12:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sahteciliği özendiren deepfake uygulamaları artıyor

Deepfake uygulamaları, sahteliğe teşvik eden ve çektiğiniz bir videoda yer alan yüzünüzü başka birinin yüzü ile değiştiren uygulamalar olarak biliniyor.

Sanal alemde çok sayıda deepfake uygulaması bulunuyor. Bu uygulamalar sayesinde çektiğiniz bir videoda siz konuşurken, yüzünüz başka biriyle değiştirilebiliyor. Siyasetçilere, uğruna mücadele ettikleri ideolojinin tersi kavramları söyletmek, hırsızlık, dolandırıcılık için ses ve görüntü taklitleri üretmek, akla gelmedik kötülükler için görsel ve işitsel materyal hazırlamak bu tür yazılımlar için "çocuk oyuncağı... NTV'nin bu konudaki haberi için tıklayınız. Gelişen bu sahtecilik teknolojisi nedeniyle sanal alemde yer alan yüzünüzün, cinsel içerikli bir sitede, gerçekte sizmişsiniz gibi yer alması sağlanabiliyor. Konunun uzmanları, yüz algoritmasına dair bilgilerin hiçbir surette başka bir yerde paylaşılmamasını öneriyor.

Deepfake uygulamalarına Türkiye'den de bir mobil bir uygulama katıldı. Eğlenceli bir şekilde hazırlanan mobil uygulamada, yüzünüz uygulamada yer alan ünlü bir yüz ile (örneğin Arnold Schwarzenegger, Brad Pitt, Freddie Mercury ve Emilia Clarke) değiştiriliyor. Türkiye içindeki bir firmadan da 600 bin dolarlık yatırım aldı. Ancak, üretilen mobil uygulamada yer alan ünlü yüzler için telif hakkı ödenip ödenmediği konusunda bilgi yok. Ayrıca bu uygulama Türkiye kanunları bağlamında sorunlu. Ülkemizde kanunen yetki verilmeyen kurumların dahi parmak iziyle veya yüz taramasıyla mesai takibi yapamadığı bir ortamda, kişilerin yüz algoritmalarının programlar aracılığıyla işlenmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber