İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden 'mantar' uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 16:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, açıktan toplanan mantarların tüketilmemesi, doğadan toplanan mantar yendikten sonra bulantı, kusma, ishal ve benzeri zehirlenme belirtilerinden birinin ortaya çıkması halinde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması uyarısında bulundu.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tedavi maliyetleri oldukça yüksek olan, yüksek ölüm riski bulunan, ancak toksin düzeyi düşük vakalarda tedavi şansı olan mantar zehirlenmelerinden korunmanın mümkün olduğu kaydedildi.

Doğada kendiliğinden yetişen bu mantarların bir kısmının zehirsiz olduğu, ancak çok zehirli türleri de bulunduğu vurgulanan açıklamada, "Zehirli olanlarla olmayanları birbirinden ayırmak mümkün değildir. Mantarlardan zehirlenme ve ölüm sayısı göz önüne alındığında olayın ciddiyeti anlaşılmaktadır" denildi.

Zehirli mantarların türlerine göre zehirlenme tablosunun değiştiğine dikkat çekilen açıklamada, şöyle denildi:

"Bazı zehirli mantarlar doğrudan sinir sistemi üzerine etki eder, zehirlenme hali 3 dakika ile 3 saat arasında görülebilir. Zehirli mantarların bir kısmı da hemoliz yapar, yani kanı eritir. Bu tür zehirlenmelerde rahatsızlıklar 24 saat sonra ortaya çıkar ve yüzde 20 öldürücüdür."

Açıklamada, "Doğadan toplanan mantar yendikten sonra bulantı, kusma, ishal ve benzeri zehirlenme belirtilerinden biri ortaya çıkarsa derhal en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber