Orgeneral Saygun: Üçlü mekanizma diye bir şey yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2007 18:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, "Türkiye-ABD ve Irak arasında terörle mücadele konusunda oluşturulan yeni bir üçlü mekanizmanın söz konusu olmadığını" söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD seyahatine katılan heyette arasında yer alan Orgeneral Saygun, Roma'da St. Regis Grand Otelinde, Türk basın mensuplarına Washington'daki görüşmeleri değerlendirdi.

Orgeneral Saygun, görüşmelerin ardından basında yer alan "yeni bir üçlü mekanizma"ya ilişkin sorular üzerine, "Üçlü mekanizma diye bir şey yok. Buna bir tür kırmızı telefon diyebiliriz" dedi.

Orgeneral Saygun, şunları kaydetti:

"Şöyle: Sadece, benle Petraeus, ABD Genelkurmayı İkinci Başkanı'yla operasyonel konuların koordinesi için. Zaten mevcut kanallar var. Bu daha sık kullanılmış olacak. Yani daha önce bildiğimiz mekanizmalar gibi kurulmuş bir yeni mekanizma yok. Mesela, orada yapılacak herhangi bir şeyi, benim telefon açıp Irak'taki komutanla veya Washington'dakiyle koordine etmem gibi... Yoksa, yeni bir şey yok."

Orgeneral Saygun, bir başka soru üzerine, "Başbakanımızın açıklamaları kifayetlidir. Benim bir şey söylemem uygun olmaz. Onun dışında özel olarak benim söyleyeceğim bir şey yok" diye konuştu.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Saygun, Washington'daki görüşmelere ilişkin Türkiye'de muhalefetten gelen eleştiriler konusunda ise "Ona ben bir şey diyemem" karşılığını verdi.

Ergin Saygun, bir başka soruya üzerine, "Başbakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamanın dikkatli okunması gerektiğini" belirterek, "Akşamki başbakanlık açıklamasını dikkatli okursanız, orada hepsi var zaten. Üçlü mekanizma falan yok" dedi.

Orgeneral Saygun, "Kırmızı telefon, vakit kazandıracak bir şey mi?" sorusunu ise "Evet, tabii ama bu, teşkil edilmiş yeni bir süreç falan değil. Yani telefon açıp konuşma imkanımız olacak" diye yanıtladı.

Terörle mücadelede mücadelede istihbaratın her zaman önemli olduğunu belirten Orgeneral Saygun, "Terörle mücadele bir süreçtir. Bu sürecin içinde istihbarat her zaman lazımdır, her zaman paylaşılır. Yani illa bir gün verildi bitti diye bir şey yoktur" diye konuştu.

Orgeneral Saygun, bir gazetecinin, "Anlık istihbarat paylaşımı olacak mı?" sorusuna "Tabii. Ama konuşmam" dedi.

Ergin Saygun, ABD'deki temasların kendilerini tatmin edip etmediğine ilişkin soruyu ise "Tatmin konusuna girmeyin. Tatmin meselesi başka bir şeydir. Bu siyasi makamlarımızın yaptığı bir görüşmedir. İki taraf terörle mücadeledeki kararlığını göstermiştir" karşılığını verdi.

Orgeneral Saygun, "ABD Devlet Başkanı George W. Bush'da da aynı kararlılığı gördünüz mü?" sorusunu da "Bush'un açıklamalarına bakarsanız, göreceksiniz. Yaptığı konuşmada, 'PKK bizim düşmanımızdır' dedi" şeklinde yanıtladı.

Orgeneral Saygun, bir gazetecinin "Bush kendini bağladı" sözleri üzerine ise "Onun değerlendirmesini sizlere bırakıyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber