Piyasalar rekor şaşkını

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 07 Kasım 2007 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dolarda çöküş sürerken, euro, altın ve petrol fiyatları yeni rekorlara koştu. Dünya borsalarıyla birlikte İMKB de yüzde 1.5 yükseldi. Dolar 1,17 YTL'de tutundu

Kredi kaygıları, içerde K.Irak'a sınırötesi operasyon gibi gündem maddeleriyle yön değiştiren ve karmaşık bir görünüm sergileyen piyasalarda yaşanan hareketlilik baş döndürüyor. Euro, petrol ve altındaki hızlı yükselişlerle birlikte her gün yeni rekorlar gelirken, dolardaki dibe çöküş devam ediyor. Küresel kredi piyasalarına dönük endişelerle birlikte ABD Merkez Bankası FED'in faiz indirimlerine devam edeceği beklentisinin yeniden güçlenmeye başlaması risk iştahı arttırıp dünya borsalarında yükselişler getirirken, dolardaki güç kaybını tetiklemeyi sürdürüyor.

DOLAR ERİYOR

Dün uluslararası piyasalarda euro 1,4571 ile dolar karşısında tüm zamanların yeni en yüksek seviyesine çıkarken, dolar diğer ülke para birimleri karşısında da değer kaybetmeye devam etti. Uzmanlar dolardaki değer kaybının devam edeceği yönündeki görüşlerini korurken, FED'in kredi piyasalarına dönük endişelerin peş peşe gelen zarar haberleriyle yeniden canlanması üzerine, faiz indirimlerine devam ederek piyasaları sakinleştirme yoluna gitmekten vazgeçmeyeceği yönündeki görüş de ağırlık kazanıyor. İç piyasalarda da Kuzey Irak'a olası bir operasyonla ilgili tedirginliğin azalması ve dış etkiyle dövizde gerilemeler yaşandı. Bankalararası piyasada dolar 1,16 YTL'li seviyeleri test etti. Serbest piyasa kapanışlarında ise dolar 1.1750 YTL, euro 1.7090 YTL oldu.

ALTIN ZİRVEYİ ZORLUYOR

Dolardaki zayıflık altın ve petrol fiyatlarında yeni zirveleri beraberinde getirdi. Dün ABD ham petrolünün varil fiyatı 96.44 dolar ile, Londra Brent tipi petrolün varil fiyatı da 93.8 dolar seviyesine kadar çıkarak yeni rekor seviyelerine ulaştı. Altının ons fiyatının da Ocak 1980'de 850 dolar ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmasına da sadece 30 dolar kaldı. Dün uluslararası piyasada altının ons fiyatı 823.90 doları görerek son 28 yılın yeni zirvesine çıktı.

İMKB YÜZDE 1.5 YÜKSELDi

Avrupa borsalarında üç günlük düşüşün ardından madencilik hisselerinin öncülüğünde yükseliş yaşanması ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesinin ardından Kuzey Irak'a olası operasyona ilişkin tedirginliğin azalmasıyla İMKB'de güçlü yükseliş yaşandı. Gün içinde en yüksek 56 bin 971 puana kadar yükselen İMKB 100 endeksi, gün sonunda 841 puan artışla 56 bin 905 puandan kapandı. Hisse sentlerinde ortalama değer artışı da yüzde 1.5 olarak gerçekleşti. Ata Yatırım Genel Müdürü Osman Büyükgöksu, ìDış piyasalardaki toparlanma ve sabah saatlerinde döviz kuru üzerinde oluşan aşağı doğru baskı, İMKB'de dar bir bantta da olsa alıcılı bir seyir izlenmesini sağladı. Piyasayı etkilemesi bakımından ikinci planda kalmış olsa da Bush-Erdoğan görüşmesinden sonra Kuzey Irak'a sınırötesi operasyon tedirginliği azaldıî değerlendirmesi yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber