Magandayı AB çarpacak

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 08 Kasım 2007 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Komisyonu temel ceza mevzuatına uyum öngören yasa tasarısını benimsedi. 170 kanunda değişiklik düzenleyen tasarı ile orman yakana müebbet, sahte doktora 5 yıl hapis, ara durakta yolcu indiren şoföre 300 YTL para cezası geliyor. İşte o cezalar:

ORMAN YAKMA

Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına yol açanlara 2 yıldan 7 yıla kadar, kasten orman yakanlara ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis; devletin güvenliğine karşı suç işlemek amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde orman yakanlara da müebbet hapis cezası uygulanacak.

KURU SIKI TABANCA

Elverişli silah haline dönüştürenlere, 1 yıldan 3 yıla kadar ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezası verilecek.

FİKİR VE SANAT ESERLERİ

Hak sahibinin izni olmaksızın alenileşmemiş bir eserin içeriği hakkında kamuya açıklamada bulunan, bir eserle ilgili yetersiz ve yanlış kaynak gösteren kişiler, 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

ÖZEL HASTANELER

Eksikliklerini ihtara rağmen zamanında gidermeyen özel hastanelere 5 bin YTL, yatan hastalardan fazla ücret alanlara 10 bin YTL para cezası uygulanacak.

SAHTE DOKTORA HAPİS

Sahte doktor ve diş hekimlerine 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ruhsatsız ve izinsiz sünnetçilik yapanlar, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

YOLCU İNDİRME-BİNDİRME

Terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindiren taşımacılar, 300 YTL para cezasına çarptırılacak. Sürücü mesleki yeterlilik belgesi almadan, karayolu yük ve yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan işletmecilere 500 YTL, şoförlere ise 200 YTL idari para cezası verilecek.

ADRES BİLDİRME

Yanlış adres bildirenler hakkında 1 yıla kadar hapis uygulanacak. Gerçeğe aykırı kimlik bildiriminde bulunanlara, 100 YTL idari para cezası uygulanacak. Otel, motel gibi konaklama tesislerinde kalanların geliş-gidiş kayıtlarını usulüne uygun tutmayan, kolluk kuvvetlerine ve talebi halinde TÜİK'e vermeyen konaklama yerlerinin sahiplerine, 10 bin YTL para cezası verilecek.

KIYI ŞERİDİNİN BOZULMASI

Kıyıda ve uygulama imar planı bulunan sahil şeritlerinde, duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engelleri oluşturanlara, 2 bin YTL'den 10 bin YTL'ye kadar para cezası verilecek. Kıyılardan kum, çakıl alan veya çekenlere, 3 bin YTL'den 15 bin YTL'ye kadar cezası uygulanacak.

TARİHİ ESER KAÇAKÇILIĞI

Kültür ve tabiat varlıklarını, kanuna aykırı olarak yurtdışına çıkaranlara, 12 yıla kadar hapis cezası verilecek.

ÖZEL GÜVENLİK

Özel güvenlik iznini almadan özel güvenlik görevlisi istihdam eden kişiler, 3 aydan 1 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

UZLAŞMA KAPISI

Suçun uzlaşmaya tabi olması halinde, Cumhuriyet savcısı veya talimatı üzerine kolluk görevlisi, şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunacak.

KURBAN KESİMİ

Hayvanları, hijyenik kurallara ve usulüne uygun kesmeyenlere 600 YTL; kurbanlarını sağlık şartları ve çevre temizliğine uygun olarak kesmeyenlere de 1500 YTL ceza verilecek.

HAYVANLARI KORUMA

Toplu yaşanan yerlerde beslenen, barındırılan kedi ve köpeklerin kontrolsüz üremelerinin önüne geçmek için yükümlülüklerini yerine getirmeyen hayvan sahiplerine 300 YTL ceza uygulanacak.

HOROZ DÖVÜŞÜ

Horoz, köpek dövüşünde olduğu gibi, bir hayvanı başka bir hayvanla dövüştürenlere de 1500 YTL ceza kesilecek.

PİTBULL'A CEZA

Pitbull Terrier ve Japanese Tosa gibi tehlikeli hayvanların üretimi, sahiplendirilmesi, Türkiye'ye sokulması, satılması ve reklamının yapılması, sergilenmesi gibi suçlar karşılığında, hayvan başına 3 bin YTL idari para cezası verilecek.

MÜŞTEREK BAHİS

Futbol karşılaşamalarında müşterek bahis düzenleyenlere 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber