9 Kasım 2007'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 09 Kasım 2007 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SUUDİ KRAL ABDULLAH TÜRKİYE'DE

-Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz Al-Saud Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelecek. Çankaya Köşkü'nde düzenlenecek karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Gül ile Kral Abdullah baş başa bir görüşme gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kral Abdullah onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verecek.

-Bir yıl aradan sonra Türkiye'ye gelecek olan Kral Abdullah, Ankara programı çerçevesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek. Yaklaşık 300 kişilik heyet ve 117 araçla Ankara'ya gelecek olan Kral Abdullah, konaklayacağı Swiss Otel'in neredeyse tamamını kapattı. 150 odalık kapasitesi olan Ankara Swiss Otel'in, 120 odası kral ve heyeti için ayrıldı. 120 araç kiralanan Abdullah, Türkiye'de sıkı bir şekilde korunacak. Kral Abdullah'ı için Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü ve Ankara Emniyet Müdürlüğü özel bir ekip oluşturdu. Abdullah için yaklaşık bin 500 polisin, güzergah ve yakın koruma yapacak. Abdullah'a Ankara ziyaretinde devlet şeref madalyası da verilecek.

-ROMANYA MECLİS BAŞKANI OLTEANU TÜRKİYE'DE

-Romanya Meclisi Başkanı Bogdan Olteanu ve beraberindeki heyet, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın resmi konuğu olarak Türkiye'ye gelecek. Toptan ile Olteanu'nu arasındaki ikili görüşmelerin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirilecek. (Saat:9.00)

-Olteanu görüşmenin ardından daha sonra Toptan ile birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret edecek. (10:00)

-Konuk Meclis Başkanı daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı AKP Genel Merkez'inde ziyaret edecek. (15:00)

-AKP'Lİ KADINLAR'DAN ?SİVİL ANAYASA? SEMPOZYUMU

-AKP Genel Merkez Kadın Kolları ?Sivil Anayasa Sempozyumu? düzenleyecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasıyla açılacak olan sempozyumda AKP'nin anayasa taslağını hazırlayan akademisyenden oluşan çalışma grubunda yer alan Prof. Dr. Ergun Özbudun da konuşacak. (10:00)

-MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLECEK

-Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2008 yılı bütçesi görüşülecek. (Saat:10.00)

-THY'DEKİ YOLSUZLUK İDDİALARI

-CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve KİT Komisyonu'nun CHP'li üyeleri, ?Türk Hava Yolları'ndaki yolsuzluğun örtbas edilmesi ve KİT Komisyonu Başkanı'nın tavırları? konulu Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyecekler. (Saat:11.30)

-DEVLET BAKANI EKREN İMKB'Yİ ZİYARET EDECEK

-Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, İMKB'yi ziyaret edecek. Ekren, daha sonra Türkiye Bankalar Birliği'ni ziyaret ederek Yönetim Kurulu Toplantısı'na katılacak. (11:00/14:00)

-SANAYİ BAKANI ÇAĞLAYAN TÜRK TRAKTÖR FABRİKASI'NDA

-Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve Koç Holding CEO'su Bülent Bulgurlu, Türk Traktör'ün 500 bininci traktör törenine katılacak (15:00)

-ÇEVRE BAKANI EROĞLU ÜRDÜN SU BAKANINI KABUL EDECEK

-Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ürdün Su ve Sulama Bakanı Muhammed Shatanav'ı Bakanlık'ta kabul edecek. (15:30)

-TÜRKİYE ENERJİ'DE GEÇİŞ KORİDORU OLMAYI SÜRDÜRÜYOR MU?

-Enerji Bakanı Hilmi Güler ASİAD tarafından organize edilecek "Türkiye Enerjide Önemli Bir Geçiş Koridoru Olmayı Sürdürüyor mu?" konulu konferansı katılacak. (19:00)

-TİSK'TEN "SİYASİ VE ASKERİ DEHA OLARAK ATATÜRK" KONFERANSI

Atatürk'ü Anma Günü ve Haftası nedeniyle TİSK tarafından düzenlenen etkinlikte, Baylor Üniversitesi'nden Prof. Dr. George Gawrych, ''Siyasi ve askeri deha olarak Atatürk" konulu konferans verecek. (10.00)

-CHP'DE YÖNETİME ?BEŞ KOLDAN? MUHALEFET

-CHP'de yönetime bayrak açan muhalifler, çalışmalarını 5 ayrı koldan yürütüyor. Kurultayda Genel Başkanlığa aday olacağını duyuran ilk isim olan Samsun Milletvekili Haluk Koç, İstanbul'da parti örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileriyle buluşuyor. Koç'un yanı sıra, genel başkan adaylığı için adı gündeme gelen, CHP eski Ankara Milletvekilleri Gülsün Bilgehan ve Mehmet Tomanbay da gelişmeleri yakından takip ediyor. CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan ve PM Üyesi Ayhan Yalçınkaya ise muhalefet çalışmalarını sesiz bir şekilde sürdürüyor.

-DTP'DE YENİ DÖNEM

-Demokratik Toplum Partisi dün yapılan Olağanüstü Kongre'nin ardından Nurettin Demirtaş ve yeni kadrolarla yola devam edecek. Partinin ileri gelenlerinin ?bir dönem kapandı artık yeni bir dönem başladı? diye nitelendirdikleri DTP'de, Mardin Milletvekili Emine Ayna'nın da Grup Başkanı olması bekleniyor. DTP'nin bundan sonra AKP'ye karşı aktif bir politika izleyeceği ifade ediliyor. Bunun nedenleri arasında yaklaşan yerel seçimlerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde AKP'ye karşı üstünlük sağlamak ve özellikle Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni kaybetmemek olduğu belirtiliyor.

Demirtaş'ın DTP'ye Genel Başkan seçilmesiyle birlikte mecliste temsil edilen 6 partiden 2'sinin başkanı meclis dışından oldu.

-TÜRKİYE DOKUZ AYDA 108.9 MİLYAR DOLAR DÖVİZ KAZANDI

-Türkiye, Ocak-Eylül döneminde ihracat, turizm, uluslararası taşımacılık, yurt dışı müteahhitlik hizmetleri ve işçi dövizi girişi gibi alanlardan toplam 108 milyar 940 milyon dolar döviz geliri elde etti. Gelirler geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.2 arttı. Aynı dönemde döviz giderleri ise yüzde 18 artışla 134 milyar 994 milyon dolar oldu.

-SICAK PARA "OPERASYON" DİNLEMEDİ 108 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

-Küresel finans piyasalarındaki kırılganlık sürerken, Türkiye'de gündeme gelen ?sınır ötesi operasyon? olasılığı da sıcak parayı ürkütmedi. ?Carry trade?çiler ve diğer yabancı yatırımcıların İMKB'deki hisse senedi ve DİBS portföyleri ile Türk bankalarındaki mevduatlarının toplamı, Ekim ayında 4 milyar 524 milyon dolar daha artarak 107 milyar 559 milyon dolara ulaştı.

-GAZİLER ATATÜRK'Ü ANIYOR

-Türkiye Gaziler Vakfı, Çocukları Suç ve Suçlulardan Koruma Vakfı ve Güvenlik ve Yargı Muhabirleri Derneği ile 10 Kasım'da, Ulu Önder Atatürk'ün ölümünün 69. yılı nedeniyle anma töreni düzenleyecek. Şirinoğlu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde gerçekleştirilecek anma törenine malul gaziler ile merkezin bulunduğu sitede çalışan işçiler ve okullardan gelen öğrenciler de katılacak.

-HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK'Ü ANIYOR

-Hacettepe Üniversitesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 69. ölüm yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, konferans, panel ve Atatürk Oratoryosu'na evsahipliği yapacak.

-İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ "ŞU ÇILGIN TÜRKLER"İ ŞEHİT AİLELERİ YARARINA SAHNELEYECEK

-Yasemin Karakaya İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencileri Turgut Özakman'ın ?Şu Çılgın Türkler? adlı romanından uyarladıkları tiyatro oyununu 12 Kasım Cuma günü saat 19.00'da Küçük Tiyatro Sahnesi'nde sergileyecek. Oyundan elde edilecek gelir şehit ailelerine bağışlanacak.

-HACI ADAYLARININ YEMEK MENÜSÜNÜ SAĞLIK BAKANLIĞI HAZIRLADI

-Resmi olarak her yıl 70 binin üzerinde hacı adayını hacca götüren Diyanet İşleri Başkanlığı, bu sene hacıların Türkiye'ye daha memnun ve sağlıklı olarak dönmelerini sağlamak için, hacıların yedikleri yemeklerden, içtikleri sulara kadar gösterilen özeni artırdı. Geçtiğimiz yıllarda hacca diyetisyen götürerek, hacıların yemek düzenlerini sağlamaya çalışan Başkanlık, bu sene bu uygulamayla yetinmeyerek, hacıların yemek menülerini Sağlık Bakanlığı'na hazırlattı. Başkanlık, yemekleri pişirecek aşçıları ise Bolu'dan getirecek.

-YILMAZ GÜNEY'İN "YOL"U BİLİNMEYEN GÖRÜNTÜLERİYLE ANKARA'DA GÖSTERİLDİ

-Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye alan, yönetmenliğini Şerif Gören, senaristliğini Yılmaz Güney'in yaptığı ?Yol? filminin bilinmeyen görüntüleri, 25 yıl sonra İstanbul'un ardından Ankaralı sinemaseverlerle buluştu.

-SMOK'TAN ?TOPLUM SAĞLIĞI? KURULTAYI

-İstanbul Sağlık Merkez Odaları Koordinasyonu (SMOK), toplumu sağlık konusunda bilinçlendirmek ve sağlık politikalarını tartışmak için ?Toplum Sağlığı Kurultayı?nı oluşturuyor.

-VAN ARKEOLOJİ VE ETNOĞRAFYA MÜZESİ HALKA AÇILIYOR

-Van Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'nin 2005 yılında başlayan onarım çalışmaları neredeyse tamamlandı. Müze 15 Aralık 2007 tarihinde halka açılıyor.

-TÜRKİYE KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ ENDEKSİNDE 16 SIRA GERİLEDİ

-Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık geleneksel ?Cinslerarası Eşitsizlik Raporu? yayınlandı. Geçen yıl Türkiye, kadın ve erkeklerin ülke kaynaklarından yararlanması üzerine kurulan Cinslerarası Eşitlik Endeksi'nde 105'inciydi, bu yıl 121'inciliğe geriledi, bu yıl İran, Mısır, Moritanya Türkiye'yi geçti.

-ÜNLÜ İSLAM ALİMİNDEN AŞK ROMANI

-?Kur'an-ı Kerim'in Meâl-i ve Tefsiri" ile "Büyük İslâm İlmihali" eserleriyle tanınan son yüzyılın en önemli İslam alimlerinden biri olarak gösterilen eski Diyanet İşleri Başkanı Ömer Nasuhi Bilmen'in, gençlik yıllarında kaleme aldığı aşk romanı ?İki Aşk Çiçeği? ilk kez yayımlandı.

ANKA

1- Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al-Saud, Türkiye'ye geliyor.

- Kral Abdullah'ı resmi karşılama töreni Çankaya Köşkü'nde yapılacak.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Kral Abdullah ile başbaşa görüşmesi, anlaşma imza töreni ve fotoğraf çekimi de Çankaya Köşkü'nde gerçekleşecek.

- Başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Kral Abdullah ve Gül, basın toplantısı düzenleyecekler.

- Cumhurbaşkanı Gül, Kral Abdullah onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verecek.

2- Romanya Meclis Başkanı Bogdan Oltenau, Ankara'da...

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Romanya Meclis Başkanı Bogdan Olteanu ve beraberindeki heyeti Çankaya Köşkü'nde kabul edecek.

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bogdan Olteanu ile Başbakanlık Merkez Bina'da görüşecek.

- Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Romanya Meclis Başkanı Bogdan Oltenau ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda görüşecek.

- TBMM Başkanı Köksal Toptan ile Romanya Meclis Başkanı Bogdan Olteanu'nun başbaşa görüşmesinin ardından heyetlerarası görüşmeye geçilecek.

- Toptan, konuk meclis başkanı onuruna akşam yemeği verecek.

3- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kadın kolları başkanlığının parti genel merkezinde düzenlediği "Tam demokrasi için el ele" sempozyumuna katılacak.

4- Türkiye-Avrupa Birliği Karma İstişare Komisyonu (KİK) 23. Toplantısı, Sapanca'da başlayacak.

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 2 gün sürecek toplantının açılışında konuşacak.

5- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, İstanbul'da İMKB'nin yeni başkanı Hüseyin Erkan'ı ziyaret edecek.

- Daha sonra Bankalar Birliği Yönetim Kurulu'nun toplantısına katılacak olan Ekren, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayacak.

6- Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Mardin'de valiliği ziyaret edecek, "Geleceğe Koşanlar Projesi"nin tanıtım törenine katılacak.

7- Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Muğla'nın Bodrum ilçesinde adalet sarayının açılışı törenine katılacak ve video konferans sistemi ile Fethiye, Ortaca, Milas ve Marmaris adalet saraylarının açılışlarını yapacak.

8- Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türk Traktör'ün, 500 bininci traktör üretimi nedeniyle Ankara'daki fabrikada düzenlediği törene katılacak.

9- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından düzenlenen "Türkiye Enerjide Önemli Bir Geçiş Koridoru Olmayı Sürdürüyor mu?" konulu konferansta konuşacak.

10- Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ürdün Su ve Sulama Bakanı Muhammed Shatanav ile makamında görüşecek.

11- Pakistan'da olağanüstü hal ilanına karşı başkent İslamabad yakınındaki Ravalpindi'de planlanan izinsiz gösteri öncesi muhalefet lideri Benazir Butto'nun fiili ev hapsine alınmasının ardından gelişmeler izleniyor.

12- TBMM'den...

- Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve 85 üniversitenin bütçesi görüşülecek.

- CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, basın toplantısı düzenleyecek.

13- Siirt'te meydana gelen trafik kazasında şehit olan Jandarma Komando Er Emre Kısmet'in cenazesi, Konya'nın Akşehir ilçesinde Akşehir Hasan Paşa İmaret Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

14- KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Aydın Valisi Mustafa Malay'ı makamında ziyaret edecek, Nazilli ilçesinde "Ermeni Meselesi ve Kıbrıs" konulu panele katılacak.

15- CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, partisinin Bursa İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyecek.

16- TRT Genel Müdürlüğü için RTÜK'e adaylık başvuru süresi bugün sona eriyor.

17- Atatürk'ü Anma Haftası etkinlikleri...

- Ankara'da TİSK tarafından düzenlenen etkinlikte, Baylor Üniversitesi'nden Prof. Dr. George Gawrych, "Siyasi ve askeri deha olarak Atatürk" konulu konferans verecek.

18- Toplantı... Tören... Kongre...

- Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'na TSE EN ISO 9001-2000 belgesi verilmesi dolayısıyla Ankara İl Sağlık Müdürlüğü'nde tören düzenlenecek.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı 7. Şefik Bursalı Resim Yarışması'nda dereceye girenlerin ödülleri, Ankara'daki törenle verilecek.

- Türkiye İş Bankası tarafından İstanbul'da kurulan müze, basın toplantısıyla tanıtılacak.

- TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen "Kaynak Teknolojisi 6. Ulusal Kaynak Kongresi ve Sergisi", Ankara'da açılacak.

- Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), Ankara'daki ekmek zammının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle idare mahkemesinde dava açacak.

19- Fırat'ın gerdanlığı hazır.

- Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu Projesi kapsamında, Fırat Nehri üzerinde inşa edilen Türkiye'nin en uzun nehir viyadüğünün yapımı tamamlandı.

- Bölge Müdürü Mahmut Çelikcan: "30 ayak üzerine inşa edilen viyadük, 1197 metre uzunlukta."

20- Doğu'da süt verimi katlanacak.

- Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) tarafından başlatılan proje kapsamında, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara enstitüdeki modern ahırlarda uygulamalı eğitim verilerek, hayvan başına süt veriminin 6 kat artırılması amaçlanıyor.

- DATAE Müdürü Şerafettin Çakal:

- "Çiftçilerimize, karlı bir süt sığırcılığının nasıl yapılacağı ve modern hayvancılık tekniklerini uygulamalı olarak gösteriyoruz."

21- Gözde kış turizm merkezi Palandöken kışa hazır.

- Kayak pistleri ve mekanik tesislerin bakımlarının tamamlandığı kış turizm merkezine bu yıl yerli turistlerin yanı sıra Rusya, İsrail, Ukrayna, Fransa, İngiltere ve İran'dan kayakseverler gelecek.

- Kayak merkezindeki otellerde 15 Mart 2008'e dek doluluk oranı yüzde 70'leri aştı.

22- "Ayyıldız"a Fransa'dan çağrı...

- TÜBİTAK'ın düzenlediği Hidromobil 2007 yarışlarında ikincilik elde eden Çukurova Hidromobil Grubu, Fransa'da gerçekleştirilecek "Shell eco marathon"a davet edildi.

- Fransa ve Ankara'da gelecek yıl düzenlenecek yarışlar için 4 tane daha hidromobil hazırlayan öğrenciler, sponsor desteği bekliyor.

23- Bayanlar voleybolda 26. Yaz Olimpiyat Oyunları Avrupa Kıtası Ön Eleme Turu (C) Grubu'nda Türkiye, gruptaki 3. maçında Ankara'da İspanya ile karşı karşıya gelecek.

24- Turkcell Süper Lig'de 12. haftanın ilk maçında Denizli'de, Denizlispor ile Trabzonspor karşılaşacak.

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber