Türkiye'de hastane enfeksiyon oranı yüzde 10?15'lerde

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2007 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ile Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (Klimik) işbirliğiyle düzenlenen 1. Ege Sağlık Hizmetleri ile İlişkili Enfeksiyonlar ve Kontrolü Sempozyumu başladı.

Açılışta konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Çağrı Büke, dünya genelinde hastane enfeksiyonlarının görülme oranı yüzde 5 -7 iken Türkiye'de yüzde 10-15'lerde olduğunu söyledi. Büke, "Hastane enfeksiyonlarının en çok görüldüğü yerler, yoğun bakım üniteleridir." dedi. EÜ Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi'ndeki sempozyumda konuşan Prof. Dr. Büke, şunları söyledi: "Hastane enfeksiyonlarının sonuçlarıyla sadece gelişmekte olan ülkeler değil, sanayileşmiş ve gelişmiş ülkeler de önemli ölçüde mücadele etmektedir. Bu tür enfeksiyonların yol açtığı sıkıntıların başında teşhis, tedavi ve yatak giderlerine bağlı önemli maliyet artışlarına sebep olması, daha da önemlisi yüksek ölüm oranlarına yol açması gelmektedir."

Hastane enfeksiyonlarının yalnızca yatan hastalar açısından değil, böyle hastaların bakımıyla ilgilenen bütün diğer sağlık ve yardımcı sağlık personeli için de risk oluşturduğunu kaydeden Büke, "Hastane enfeksiyon oranları, sağlıkta bir kalite göstergesi olarak kabul edilmelidir. Ülkemizdeki hastanelerde de enfeksiyon kontrol komitelerinden ayrı olarak, hastane hijyeni ve enfeksiyon kontrolünü sağlayacak yurtdışındaki örneklerine benzer üniteler yararlı olacaktır. Bu konuda başarı, başta hastane yönetimi olmak üzere bütün çalışanların katkılarıyla elde edilebilir." dedi.

Gelişmiş ülkelerde bu tür enfeksiyon kontrolü çalışmalarının başlı başına bir üst uzmanlık alanı olarak kabul edildiğini kaydeden Çağrı Büke, "Hastane enfeksiyonlarının kontrolü, bu konuda ayrı eğitim almış enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanları tarafından yürütülmektedir. Ülkemizde de bu konuya bütün mesaisini harcayacak, profesyonelleşmiş kişilerin oluşturduğu ayrı birimler ve üniteler tarafından yürütülmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber