Eşme: 19 bin öğretim elemanı ihtiyacı var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Kasım 2007 10:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, "Yeni açılan üniversitelerde 19 bin öğretim elemanı ihtiyacı var, öğretim üyesi bulamıyoruz. Yok, çünkü yetiştirilmedi" dedi.

Eşme, Çukurova Üniversitesinde (ÇÜ) düzenlenen "3. Ulusal Meslek Yüksek Okulları Müdürler Toplantısı" için geldiği Adana'da, yaptığı açıklamada, yeni açılan üniversitelerde gerekli şartlar oluşmadığı için sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Yeni açılan üniversitelerde 4 bin civarında öğretim üyesi bulunduğuna dikkati çeken Eşme, "Türkiye'de yüksek okullaşma oranı yüzde 26-27, bu AB ülkelerinde yüzde 50'nin üzerinde. Yeni açılan üniversitelerle bu giderilmeye çalışılıyor, ancak bu üniversitelerde kapasite yaratılmalı. Eğer kapasite yaratılmazsa, gerekli kaynağı ve kadroyu sağlayamazsanız üniversite tabela üniversitesi olmaktan ileri gidemez" diye konuştu.

Eşme, Türkiye'de üniversite sayısının artmasına karşın, araştırma görevlisi kadrolarında ve yurt dışına yetişmesi için gönderilen öğretim üyesi sayısında önemli düşüşler yaşandığını da kaydetti.

Türkiye'de 82 bin civarında öğretim elemanı bulunduğunu, bunun 34 bininin öğretim üyesi olduğunu ifade eden Eşme, "AB standartlarında düşündüğümüz zaman, bu sayısının 3-4'le çarpılması gerek" dedi.

Görev süresi 8 Aralıkta sona erecek olan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in yerine adaylığının söz konusu olmadığını da vurgulayan Eşme, atama ile ilgili kararı Cumhurbaşkanı'nın vereceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber