Baykal'ın Kuzey Irak açılımı yankı buldu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Kasım 2007 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri önlemlere destek 6'lı açılım

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuzey Iraklı Kürtleri PKK ve Barzani etkisinden kurtarmak ve dostluk eli uzatmak amacıyla şu önerilerde bulundu:

Kuzey Iraklı gençleri bizim üniversitelerde eğitelim.

Türk TV yayınlarını tüm bölgeye ulaştıralım.

BBC gibi kendi politikamızı anlatacak yayıncılık geliştirelim.

Dicle suyunu Irak'a da verelim.

Ilısu Barajı'nı bir an önce bitirelim.

Habur'un yanına Ovaköy sınır kapısını da açalım.

Baykal, ?PKK'yı orada yalnızlaştırmak gerekiyor. 10-20-30 yıl sonrası için çalışma yapılmalı? dedi. CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı yapan Baykal, şu mesajları verdi:

SURİYE FARKLIYDI: 1999'da PKK Suriye'de, Bekaa Vadisi'nde bulunuyordu. Suriye bunu kabul etmiyordu. Şimdi durum değişti. O günkü kararlılık bugün de tekrarlanmalı. Terörle mücadelenin askeri boyutu olacaktır. Vazgeçmek mümkün değildir.

YILLAR SÜRECEK: Ancak sorunun sadece askeri operasyonlarla çözülemeyeceği görülüyor. Mücadele uzun yıllar sürecek. Askeri önlemleri bütünleyen önlemler alınmalı. Türkiye dışından PKK'ya yönelik desteği ortadan kaldırmak için öneri yapıyorum.

GENÇLERİ GETİRELİM: Sınır ötesindeki insanlara dostane duygularla yaklaşım sergileyelim. Kuzey Irak'ın her yerinden Kürt, Arap, Sünni, Şii, Türkmen kökenli gençlere el uzatalım. ODTÜ, İTÜ'de yerleştirelim, kontenjan açalım.

BÖLGEYE YAYIN: Bölgeye değişik dillerde Türkiye'nin görüşlerini aktaracak yayıncılık yapılmalı. İnsanlar böylece birbirlerini anlayacaktır. BBC ve Amerika'nın Sesi Radyosu gibi politikamızı anlatacak yayıncılığı geliştirelim.

DİCLE VE OVAKÖY: Irak su tehdidiyle karşı karşıyadır. Türkiye Ilısu'yu tamamlamalıdır. Habur işliyor. Ovaköy'ü de açalım. İşi çoğaltalım. Amaç, terörü tecrit etmek. Kaynaşma girişimidir. Irak halkıyla iyi niyetli açılım gerek. Bunu yaparsak Irak halkının PKK'ya desteği azalır.

GENEL AF OLMAZ: Türkiye henüz o aşamada değil. Bir taraftan şehit vereceğiz, bir taraftan af konuşacağız. Böyle şey olmaz.

BARZANİ'Yİ İKNA DEĞİL: Yaklaşımımız Irak halkına yöneliktir. Muhatabımız Irak yönetimidir. Sorunumuz yöneticileri ikna değil. Halkı kazanma gayretine girmeliyiz.

BAYKAL'A DESTEK

CHP MYK üyesi Sinan Yerlikaya: Baykal'ın söylemleri yeni değil. Kürt kökenli vatandaşların haklarının geliştirilmesinde hep çağdaş düşünmüştür. CHP'nin söylemleri PKK'nın katliamları nedeniyle gölgede kaldı. 1989'da hazırlanan Kürt Raporu'nda genel başkanımızın imzası var. O rapor uygulansaydı terör bu kadar azmazdı.

Eski CHP milletvekili Gülsün Bilgehan: CHP'nin 1990 çizgisine dönmesi memnuniyet verici. Ancak kaybedilen yılların sorumluluğunu acaba kim üstlenecek? Bir siyasi parti liderinden beklenen, söylemlerindeki tutarlılıktır. Gündelik politika sapmaları kimseyi inandırmaz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi: Baykal'ın Türkiye'ye ilişkin yaptığı tespitlerin zamanla doğru olduğu ortaya çıktı. Bunlar ciddi arayışlardır.

AKP Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt: Biz yıllardır söylüyoruz ama bir türlü anlatamadık. Biz söyleyince Barzanici olduk, PKK'cı olduk. Sayın Baykal'ın açtığı süreç daha sağlıklı bir tartışma ortamına doğru gidilebileceğinin göstergesi. Milyarlarca dolar paramızı ve gençlerimizi kaybettik. Aklın yolu birdir. PKK silah bıraktığını açıklayarak Kürt sorununun demokratik çözümünün önünü açmak zorunda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber