Erdoğan: Kazanımlardan geri adım olmaz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin kazanımlarından geri adım atma gibi bir anlayışı asla gündemine almaz, alamaz ve bugüne kadar bu olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'nda "Okunuşunun 80. Yılında Büyük Nutuk'un Değeri" konulu oturumda yaptığı konuşmada, demokrasi ve hukukun özgürlük zemininde gelişmesinin beraberinde ekonomik kalkınmanın da manivelası, itici gücü olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu anlamlı gün vesilesiyle bir hususu tekrar vurgulamakta fayda görüyorum: Türkiye'nin toplumsal enerjisini büyüterek ekonomik ve demokratik gelişme istikametine kanalize etmek için, ortak değerlerimizi tartışma konusu olmaktan çıkarmamız gerekiyor.

Bizi akamete uğratacak, yolumuzdan alıkoyacak olan en büyük tuzak, ortak ve birleştirici değerlerimiz üzerinden yürütülen yıpratıcı tartışmalardır.

Millet olarak, kadim değerlerimiz, medeniyet birikimimiz, Cumhuriyet kazanımlarımız başta olmak üzere bize ait bütün değerler birleştiricidir. Unutmayalım ki, Cumhuriyetimiz büyük Türk Milletinin ortak değeridir. Cumhuriyeti ve onun ilkelerini koruma misyonu bütünüyle toplumumuzun, milletimizin uhdesindedir. Her toplumsal, siyasal tartışmayı, birleştirici değerler zeminine taşımak hem yapay ihtilaflara yol açmakta hem de akılcı, rasyonel, kamusal tartışmanın önünü tıkamaktadır."

1919 yılının 19 Mayıs'ında Samsun'a ayak basan Atatürk'ün zihninde bir dünya tasavvuru olduğunu ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu tasavvur, dönemin cihan şümul değerlerine dayanan bir tasavvurdu. Milli egemenlik, milli devlet gibi temel değerler, O'nun dünyayı kavrayan cihan şümul bakışının ürünüdür. Bugün Atatürk'ü referans göstererek hareket etmek, evrensel değerleri ve çağdaş normları gözeterek hareket etmeyi, milli benliğimizi koruyarak çağdaş dünyaya açılmayı gerektirmektedir. Atatürk'ün mirasına sahip çıkmanın yolu, bugün de Türkiye'yi evrensel, demokratik normların rehberliğinde büyütmek ve güçlendirmektir. Hükümet olarak bu şuurla, bu sorumluluk duygusuyla hareket ediyoruz. Tarihin de, günümüz şartlarının da bize yüklediği sorumluluğun bilincinde olarak milletimizi ve memleketimizi daha ileriye taşımanın gayreti içerisinde en üst seviyede ısrarlıyız."

Erdoğan, Başbakanlığa bağlı olan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile bu kuruma bağlı kuruluşların, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz hatırasına ilişkin çalışmalarını daima desteklediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber