2 bin YTL'yi aşan para transferinde kimlik gösterilecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Kasım 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

PKK terörü ile mücadelede bankalarla işbirliği yapılacak. Bakanlar Kurulu Kararı ile terörün en büyük para kaynağı olan elektronik transferlerde kimlik tespiti zorunluluğu sınırı 12 bin YTL'den 2 bin YTL'ye indi..

PKK yandaşlarına yurt dışından para gönderildiğini belirleyen Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), terörün finansmanı başta olmak üzere kara para ile mücadele için bir düzenleme hazırlayarak Bakanlar Kurulu onayına sundu. Çıkarılacak Bakanlar Kurulu Kararı ile terörün en büyük finansman kaynağı olan elektronik transferlerde kimlik tespiti zorunluluğu sınırı 12 bin YTL'den 2 bin YTL'ye düşürülecek. Hesaplarda siyasal parti, sendika, vakıfdernek gibi farklı örgütlenmeler için ayrıntılı kimlik tespit mekanizması getirilen düzenleme ile ayrıca ekonomik ve hukuki temeli olmayan yüklü para aktarımları 'özel dikkat gerektiren işlem' olarak belirlenip izlemeye alınacak. Bu kapsamda kimlik tespiti ve şüpheli işlem bildirimi yapmayan finansal kuruluş için 10 bin 780 YTL, finansal kuruluşun sorumlu personeli için 2 bin 150 YTL, finansal olmayan kuruluşlar için 5 bin 390 YTL para cezası uygulanacak. MASAK Başkanlığından Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığına atanan Genç Osman Yaraşlı, ANKA'ya yaptığı açıklamada, geçen yıl çıkarılan 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun için uygulama yönetmeliği hazırladıklarını bildirdi. Düzenleme taslağının Başbakanlık'a gönderildiğini kaydeden Yaraşlı, Bakanlar Kurulu Kararı olarak çıkarılacağını ifade etti. Şüpheli işlem bildiriminde yükümlü olan 23 sektör veya kuruluşun sorumlu tutulduğu kimlik tespitini detaylandırdıklarını belirten Yaraşlı, meşru olmayan finansal kaynak kadar meşru amaç için kullanılmayan meşru kaynaklara da ağırlık verileceğini ifade etti.

PARA TRANSFERİNE SIKIYÖNETİM

Hesap açma durumunda dernek, vakıf, şirket, sendika, siyasal partilerde ayrı ayrı düzenleme yaptıklarını kaydeden Yaraşlı, sözkonusu grupların hesapları için kimlik tespit süreçleri belirlendiğini kaydetti. MASAK, bir süre önce, PKK yandaşlarına yurt dışındaki sivil toplum örgütleri üzerinden para gönderildiğini belirlemişti. Mevcut uygulamada kimlik ile hesap açılabildiğini, para transferi gerçekleştirilebildiğini vurgulayan Yaraşlı, kimlik-adres teyitinin ise 12 bin YTL sınırından sonra başladığını, bu uygulamayı değiştirdiklerini bildirdi. İkili bir yapı kurulacağını açıklayan Yaraşlı, kimlik tespiti için olan 12 bin YTL sınırının normal işlemlerde 20 bin YTL'ye çıkarılacağını kaydetti. Yaraşlı, bu alanda kolaylık sağlanmasına karşın elektronik transferlerde sınırın 2 bin YTL'ye indirileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber