Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan cari açıkta kıyamet senaryosu

Haber Giriş : 28 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DTM, cari açık konusunda dış ticaretin önemine de dikkat çekti.

DTM, cari açığın bugüne kadar finanse edilmesinin bundan sonra da finanse edileceği anlamına gelmeyeceğine dikkat çekti

Dış Ticaret Müsteşarlığı, (DTM) artan cari işlemler açığının tehlikeli olmayacağını savunanların yaklaşımlarını, "Bir şekilde finanse edilmiş olması bundan sonra da finanse edileceğini garanti etmemektedir" görüşünü savunarak yanıtladı. DTM, Ekonomik Görünüm ağustos ayı raporunda cari işlemler açığıyla ilgili uyarıcı tablo çizdi. Geçen yıl yaşanan yüksek cari işlemler açığının finansmanında sermaye girişlerinin sürmesi nedeniyle sorun olmadığına ve bu nedenle geçen yılki cari açığın ekonomik istikrarsızlık yaratmadığına dikkat çekilen raporda şöyle denildi:

Cari açık neye yol açar?
"Cari açığın tehlike yaratmadığına dair öne sürülen görüşlere katılmak mümkün değildir. Cari açık dış dünyaya borçlanarak veya rezervler azaltılarak finanse edilir. Bu da ülkenin borç yükünün artması, arttıkça da ödenebilirliğine ilişkin beklentilerin zayıflaması anlamına gelmektedir. Cari açık belli noktaya ulaştıktan, dış finansman belli miktara geldikten sonra, ülkenin borç ödeme kredibilitesi sarsılmaktadır. Dış âlem giderek bu açığı borç vererek finanse etmekte isteksizleşmekte, sermaye girişleri tersine dönmektedir. Bu da hızlı devalüasyon ve izleyen krizle önemli üretim düşüşlerini ve buna bağlı olarak ithalatın kısılmasını, devalüasyona bağlı olarak ise ihracat artışını sağlayarak cari açığı finanse edilebilir seviyeye getirmektedir."

Bu noktada cari açığın finansmanını sağlayan sermaye akımlarının niteliğinin de göz önünde bulundurulması gerektiği belirtilen raporda şunlar yer aldı: "Kaynağı belirsiz döviz girişine işaret eden net hata noksan kalemi 3.2 milyar dolar olmuş, diğer deyişle cari açığın, dolayısıyla ihtiyaç duyulan finansmanın üçte birine yaklaşmıştır. 2003'te de net hata noksan kaleminin 5 milyar dolar civarında sermaye girişi gösterdiği dikkate alınmalı. Spekülatif amaçla giren bu sermaye aynı şekilde kayıt dışı olarak hızla yurdu terk edebilir. Cari açığın en sağlıklı ve kalıcı finansman yolu olan doğrudan yabancı sermaye yatırımları ise ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 352.3 artmış olmasına rağmen yalnız 995 milyon dolar tutarındadır ve cari açık için önemli bir finansman faktörü olmaktan çok uzaktır."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber