Apartmanlara çekidüzen geliyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 11 Kasım 2007 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı, 13 Kasım'da TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. Tasarıya göre, muhtemel afetler ve özellikle depreme karşı yapının güçlendirilmesi için yapılacak harcamalar, ana gayrimenkulün genel giderlerine ilave edilebilecek. Bu gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki, ödemede geciktiği günler için aylık yüzde 5 gecikme tazminatı ödeyecek.

KOLONLAR ORTAK YER

Binalardaki kiriş, kolon ve perde duvarlar gibi taşıyıcı sistemin parçaları, ana gayrimenkulün ortak yerleri sayılacak. Ana yapının tamamını etkileyen sonuçlar doğurabilecek yerlerde, kat malikleri bağımsız hareket edemeyecek. Kat maliklerinden biri, diğer kat maliklerinin 'beşte dördünün' yazılı rızası olmadıkça, ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramayacak.

TAKVİM

Huysuz ev sahibi yola gelecek

Apartmandaki toplu yaşam sırasında ortaya çıkan sorunlar, komşuların arasını açan anlaşmazlıklar artık çözüme kavuşacak

Uzun süredir beklenen Kat Mülkiyeti Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı, 13 Kasım Salı günü Meclis'te görüşülecek. Tasarı yasalaşırsa, huysuz ev sahipleri yola gelecek, apartman yaşamında ev sahibi ve kiracı arasında yaşanabilecek sorunlar ortadan kalkarak ve şu uygulamaların önü açılacak:

FAİZİYLE ÖDEYECEK

Özellikle depreme karşı yapının güçlendirilmesi için yapılacak harcamalar genel giderlerine ilave edilebilecek. Bu giderin tamamını kiracı değil ev sahibi ödeyecek. Ödemeyenden geciktiği günler için aylık yüzde 5 gecikme faizi alınacak.

Binalardaki kiriş, kolon ve perde duvarlar gibi taşıyıcı sistemin parçaları, ortak yerler sayılacak. Ortak yerlerde ev sahipleri bağımsız hareket edemeyecek. Ev sahibi, kendi bağımsız bölümünde ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişikliğe gidemeyecek.

Yapıları tamamlanmış olan kat irtifaklı binada, yapı kullanma izin belgesinin alındığı tarihten itibaren 1 yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunlu olacak. Belirtilen süre içinde kat irtifak hakkı sahiplerinden birinin veya varsa yöneticinin yazılı uyarısına rağmen, kat mülkiyetinin kurulması için tapu idaresine evrak vermekten kaçınan kat irtifak hakkı sahipleri, her bağımsız bölüm için bin YTL para cezası ödeyecek.

ORTAK GİDERLER EV SAHİBİNİN

Diğer ev sahipleri dava açıp, bu ev sahibinin evinin değerini ödeyerek, evini elinden alabilecek. Ev sahibi de kararın iptali için dava açabilecek.

Toplu yapılarda bir tek yönetim planı düzenlenecek, bu plan bütün kat maliklerini bağlayacak.

Toplu yapı kapsamındaki ortak yer ve tesislere ilişkin ortak giderler, o yapılardaki ev sahipleri tarafından karşılanacak.

Kanundan önce kat irtifakı kurulmuş ve yapılar tamamlanıp yapı kullanma belgesi alınmış ana gayrimenkullerde, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 2 yıl içinde kat mülkiyetine geçilmesi zorunlu olacak. Belirtilen süre içinde, kat mülkiyetinin kurulması için gereğini yerine getirmeyen kat irtifak hakkı sahipleri, 1000 YTL para cezası ödeyecek.

ÖZLEM KAMER

BUGÜN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber