11 Kasım 2007'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 11 Kasım 2007 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'NİN ?SOYKIRIM? GAFI

-TBMM, 1915 Ermeni iddialarına karşı bir yandan büyük bir mücadele verirken, diğer yandan eski Meclis zabıtlarının dilinin özleştirilmesi sırasında ?kabul edilemez? bir ?gaf? yaptığı ortaya çıktı. Meclis, Atatürk'ün TBMM'yi açış konuşmalarının Türkçesini sadeleştirerek yeniden kitap haline getirirken, Atatürk'ün 1920 yılında yaptığı Ermenilerle ilgili bir konuşmasında söylediği ?katliam? sözcüğünü ?soykırım? olarak sadeleştirerek büyük bir ?gaf?a imza attı.

-Konuyu değerlendiren dil uzmanları, ?Böylece ortaya ?Ermenilere yönelik soykırım ifadelerini Atatürk de söylemiş' gibi kabul edilemez bir durum çıkıyor. Oysa Atatürk ?soykırım' sözcüğünü kullanmadığı gibi o tarihte kullanmasına da imkan yoktu. Zira ?soykırım? kavramı literatüre 1948'de girdi? dediler.

-Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da, bunun çok ciddi bir hata olduğunu, derhal düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

-TBMM'DE BU HAFTA

-TBMM'de bu hafta Genel Kurul ve komisyonlar yoğun bir gündemle çalışacak. Genel Kurul'da geçen dönem görüşülemeyen ve hükümet tarafından yenilenen kanun tasarıları görüşülecek. Plan Bütçe Komisyonunda bütçe maratonu devam ederken, KİT' Komisyonunda ise Kamu İktisadi Teşebbüslerinin 2005 Yılı hesaplarına ilişkin üst komisyon denetim programı görüşmeleri sürecek.

TBMM, bu hafta İsrail Cumhurbaşkanı Peres ve Filiştin Devlet Başkanı Abbas'ı ağırlayacak.

-CHP'Lİ ÖZYÜREK'DEN ERDOĞAN'A ÇALIK SORUSU: "AHMET ÇALIK TÜRKMENİSTAN'DA GÖZALTINA ALINDI MI?"

-CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Çalık Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın Eylül ayı içinde Türkmenistan'da gözaltına alınıp pasaportuna el konulup konulmadığını sordu.

-BAYKAL MODELİ ÜNİVERSİTELERDE HALEN UYGULAMADA

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, ?Kuzey Irak'ın her yerinden Kürt, Arap, Sünni, Şii, Türkmen kökenli gençlere ciddi şekilde el uzatalım. ODTÜ'ye, İTÜ'ye yerleştirelim? demesine karşılık, yıllardır, ?kuzey Irak'lı? olarak değil ancak ?Irak? uyruklu öğrenciler Türkiye'deki ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerde öğrenim gördü.

-Türkiye'de 1998-99 öğretim yılında 18 bin civarında olan yabancı öğrenci sayısı 12 binlere geriledi.

-CHP'DE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM HAREKETİ KENDİNİ TANITIYOR

-CHP'de yönetime muhalif isimlerden Parti Meclisi Üyesi Ayhan Yalçınkaya, ?Çözüm Toplumsal Dönüşüm? başlıklı raporunu kamuoyuna tanıtacak. Yalçınkaya'nın CHP kurultayına ilişkin değerlendirmeler de yapacağı toplantı, İnşaat Mühendisleri Odasında yapılacak. Toplantıya, Türkiye'nin 81 ilinden örgüt temsilcilerinin katılması bekleniyor. (Saat: 11.00)

-ATATÜRK KONGRESİ YARIN BAŞLIYOR

-"6.Uluslararası Atatürk Kongresi" yarın Ankara'da başlıyor. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi, tarafından düzenlenen kongre, 16 Kasım'a kadar sürecek.

-Kongre'ye, 63 yabancı, 176 yerli toplam 239 araştırmacı ve bilim adamı katılacak, 4 araştırmacıya ise Atatürkçü düşünceyle ilgili çalışmaları nedeniyle ödül verilecek.

-Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, Atatürk konusunda inatları ve peşin hükümleri bulunan bazı çevrelerin bu kongreden rahatsız olabileceğini söyledi.

-MMO BAŞKANI KORAMAZ: ?BOTAŞ VE TPAO BİRLEŞSİN?

-TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Emin Koramaz, enerji sorununun çözümü için BOTAŞ ve TPAO'nun birleşmesi gerektiğini savundu. Koramaz, aynı şekilde elektrik üretim, iletim ve dağıtım kuruluşlarının da tekleştirilmesi gerektiğine işaret etti. Koramaz, ?Odamız, yıllardır enerji, petrol ve doğal gaz sektöründeki kamu kuruluşlarını küçültmeye, bölmeye, işlevsizleştirmeye ve özelleştirmeye yönelik girişim ve uygulamalara karşı çıkmaktadır? dedi.

-GURBETÇİ DÖVİZİNİ GÖNDERMİYOR

-Uzun yıllar boyunca Türkiye'nin ihracat ve turizmden sonra en büyük döviz geliri kalemini oluşturan ve yıllık bazda 5 milyar doları aştıktan sonra, 2001'den itibaren hızla azalarak 1 milyar doların altına işçi dövizi girişleri artmıyor.

-AB'DEN "TÜRKİYESİZ EURO" AÇIKLAMASI: PARADAKİ ŞEKİL HARİTA DEĞİL TASVİR

-Kıbrıs Rum Kesimi'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki temsilcilerinden Marios Matsakis, Parlamento'da "Yeni madeni paralarda Türkiye'ye yer verilmemesi neden abartılıyor, üye olmayanların parada yer alması gibi bir zorunluluk mu var?" diye soru önergesi verdi.

-YÜKSEK FAİZ BEKLENTİSİ İŞTAH KABARTIYOR

-Türkiye, uluslar arası portföy yatırımcıları ve spekülatif kar peşindeki fonlar açısından çekiciliğini koruyor.

-KAT MÜLKİYETİ KANUNU DEĞİŞİYOR : DEPREME KARŞI YAPILAR GÜÇLENDİRİLECEK

-22. Dönem'de TBMM Genel Kurul'da görüşülemeyen ve bu dönem Hükümet tarafından yenilenen, ?Kat Mülkiyeti? Kanun Tasarısı bu hafta TBMM Genel Kurul'da görüşülecek. Tasarı, ?Toplu yapı? uygulamasının ortaya çıkardığı çok yönlü sorunların çözümlenmesi, yeni yapıların çağın gereklerine uygun ve depreme karşı güçlendirilmiş şekilde inşa edilmesini öngörüyor.

-DURSUN UYAR 15 GÜN SONRA HAPSE GİRECEK

-Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından 2 yıl hapis cezasına çarptırılan YİMPAŞ'ın sahibi Dursun Uyar'ın cezasının ertelenme süresi 26 Kasım Pazartesi günü dolacak. Duyar, 26 Eylül 2007 tarihinde Yozgat Cumhuriyet Savcılığı'na başvurarak çarptırıldığı hapis cezasının ertelenmesini talep etmişti.

-BANKALAR KREDİDE CÖMERT DAVRANDI

-Bankacılık sisteminde son bir yılda kaydedilen 45.5 milyar YTL'lik net mevduat artışının yüzde 93 oranındaki 42.4 milyarı kredi olarak ekonomiye döndü. Son bir yılda özel bankalar kredi stokunu net 20.9 milyar, kamu bankaları 12.5 milyar, yabancı bankalar da 9 milyar YTL'nin üzerinde büyüttü.

-KAHİRE FİLM FESTİVALİ'NE TÜRK FİLMLERİ DAMGASINI VURACAK

-?31'inci Uluslararası Kahire Film Festivali 27 Kasım ? 7 Aralık günler arasında sanatseverlerle buluşacak. Festival'de Türkiye'de de ilgiyle izlenen ?Ademin Trenleri?, ?Cenneti Beklerken?, ?Son Osmanlı? ve ?Polis? filmleri Mısırlı sanatseverlerle buluşacak.

-"12. ULUSLARARASI ANKARA TİYATRO FESTİVALİ"NE 41 TOPLULUK KATILACAK

-Bu yıl 12'ncisi düzenlenecek ?Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali?, 8'i yurt dışından olmak üzere toplam 41 tiyatro topluluğunun katılımıyla, 16-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber