Resmi protokolde ?ince' ayarlama

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Kasım 2007 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teamüllere göre, devleti temsil eden Cumhurbaşkanı, yurtiçi ve yurtdışı ziyaretleri öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda uğurlanıyor ve karşılanıyor. Resmi törende, TBMM Başkanı veya bir başkanvekili, hükümeti temsilen bir bakan, Ankara valisi, Ankara Garnizon Komutanı, belediye başkanı ve emniyet müdürü yer alıyor. Karşılama ve uğurlamada bir manga asker de bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün yer aldığı karşılama ve uğurlama törenlerinde ise Ankara Esenboğa Havalimanı'nda farklı bir uygulama gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Gül ve eşinin birlikte olmaları durumunda 4'üncü Kolordu ve Ankara Garnizon Komutanı, protokol sırası yerine askeri manganın yer aldığı bölüme geçiyor. Böylece asker, üniformalı olarak türbanlı First Lady'nin elini sıkmadan protokol kurallarını yerine getiriyor.


Türban krizine ?sivil' formül

Türban devletin zirvesinde ve protokolde de yer alınca; asker bu konudaki ?hassasiyetini? kriz yaratmadan koruma yoluna gitti. Bu amaçla, türbanın yer aldığı programlarda üniformalı olarak bulunmama formülünü geliştiren asker, bunu geçen hafta iki uygulama ile ortaya koydu.

İlk örnek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ve İtalya gezilerinde yaşandı. Başbakanlığın ATA uçağında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'la birlikte seyahat eden Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ve diğer generaller, ziyaret boyunca üniforma yerine sivil kıyafeti tercih etti. Beyaz Saray'daki görüşmelere de sivil kıyafetle katılan Org. Saygun, Başbakan Erdoğan'ın İtalya temasları sırasında da aynı tavrı sürdürdü.

İkinci uygulama ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Azerbaycan ziyaretinde yaşandı. Eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte Azerbaycan'a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü karşılayanlar arasında Türk Silahlı Kuvvetler Askeri Ataşesi Tuğgeneral Fahri Kır da yer aldı. Ancak Kır'ın, karşılamaya üniforma yerine sivil bir kıyafetle gelmesi dikkat çekti. Tuğgeneral Kır karşılamada, hem Cumhurbaşkanı Gül'e hem de eşi Hayrünnisa Gül'e ?hoş geldiniz? dedi.

Asker, bu uygulamalarla hem Türk Silahlı Kuvvetleri'nin hassasiyetinden taviz vermedi hem de devletin zirvesindeki işleyişi herhangi bir tıkanıklığa neden olmadan sürdürmüş oldu.

Mutlu ÇÖLGEÇEN / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber