Üç ilde filyasyon ekibine yanlış beyanda bulunana işlem başlatılacak

Üç ilde, filyasyon ekiplerinden bilgi saklayan kişiler hakkında adli işlem başlatılacağı bildirildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2020 15:37, Son Güncelleme : 25 Eylül 2020 16:23
Üç ilde filyasyon ekibine yanlış beyanda bulunana işlem başlatılacak

ANKARA

Ankara Valiliği koronavirüs tedbirleri kapsamında yeni kararlar aldı. Gelen son dakika haberine göre valilikten açıklamada "Koronavirüsle mücadele kapsamında, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulumuzca, temaslı kişilerin yanlış beyan edilmesi konusunda gerekli yasal işlemlerin başlatılması ile ilgili yeni kararlar alındı. " denildi.

KAHRAMANMARAŞ

Kahramanmaraş'ta filyasyon ekiplerince bilgi saklayan kişiler hakkında adli işlem başlatılacağı bildirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetmek, sosyal izolasyonu temin ile sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla Kahramanmaraş'ta alınan tedbirlere ek olarak ilave tedbirlerin alındığı belirtildi.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun, Vali Ömer Faruk Coşkun'un başkanlığında olağanüstü toplandığı kaydedilen açıklamada, salgınla mücadelede filyasyon çalışmalarının sağlıklı yürütülebilmesi için tanı konulmuş kişilerin, yakın dönemde temaslı oldukları kişiler hakkında en doğru bilgiyi eksiksiz vermelerinin önemine değinildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Salgınla mücadelenin en önemli unsurlarından biri olan filyasyon çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için koronavirüs tanılı hastalar tarafından temaslı kişiler hakkında yapılan eksik, yanıltıcı veya gerçeğe aykırı ekonomik kaygılarla özel sektörde çalışan temaslı kişiler hakkında doğru bilgi verilmemesi, bazı durumlarda ise gerçekte temaslı olmayan kişilerin temasta olunmadığı halde farklı sebeplerle kamu personelinin bildirilmesi gibi beyanlarla, bildirimlere ilişkin olarak uyarıcı, önleyici idari tedbirler ve adli işlemlerin başlatılması için görevli personelce bu hususların tutanak altına alınmasına, filyasyon çalışmalarında, gerçeğe aykırı, eksik, yanıltıcı beyanların tutanakla tespit edilmesi halinde, kaymakamlarca Umumi Hıfzıssıhha Kanununa göre idari işlem tesis edilmesine, Türk Ceza Kanununun 206'ncı maddesi gereği adli işlem başlatılması için Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmasına oy birliğiyle karar verildi."

ÇANKIRI

Çankırı Valiliği, temaslı kişilere ilişkin eksik ve yanıltıcı bilgi veren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanılı hastalar hakkında adli işlem başlatılacağını bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, koronavirüs testi pozitif çıkanların ya da temaslı kişilerin Sağlık Bakanlığınca belirlenen izolasyon koşullarına uymalarının sağlanması amacıyla "Filyasyon Takip Kurulları" oluşturulduğu hatırlatıldı.

Pozitif veya temaslı kişilerin bilgilerinin doğruluğunun, salgınla mücadelenin temel taşı olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kovid-19 testi pozitif çıkanların temaslıları hakkında görevlilere doğru bilgi verilmeyerek filyasyona dahil edilmedikleri veya temaslı olmadıkları halde temaslı bilgisi verilerek filyasyona dahil edildikleri belirlenmiştir.

Koronavirüs tanılı hastalar tarafından temaslı kişiler hakkında yapılan eksik, yanıltıcı veya gerçeğe aykırı beyanlara, bildirimlere ilişkin olarak İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince, doğru bilgi vermeyenler hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 206. maddesi uyarınca adli işlem tesis edilecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber