Seyit Onbaşı heykeli tartışılıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Kasım 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çanakkale Mecidiye Tabyası'ndaki Seyit Onbaşı heykeli tam bir skandala dönüştü. İtirazlar üzerine, top mermisini kucakta taşıyan heykelin yerine sırtta mermi taşıyan bir heykel yapıldı. Buna da itiraz edilince, yeni heykel yapımına başlandı. Ancak o da mevzuata takıldı.

İlk heykelin sahibi Hüseyin Anka Özkan'ın vârisleri, heykelin eski yerine dikilmesini, dikilmediği takdirde dava açacaklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "İyi niyetle çözeriz. İki heykeli de kullanmak mümkün. Orada arazi geniş" dedi.

Topu kucağında taşıyan ilk Seyit Onbaşı heykeli, Anıtkabir'in girişindeki üçlü heykel gruplarını ve ünlü Aslanlı Yol'un aslanlarını yapan heykeltıraş Hüseyin Anka Özkan'a aitti.

4 yıl önce hayatını kaybeden Özkan'ın 1996'da yaptığı heykel 10 yıldır Mecidiye Tabyası'nda yer alıyordu. Mermiyi kucağında taşır şekliyle yer alan Seyit Onbaşı'nın heykeli, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan yeni heykelle 1.5 yıl önce değiştirilmişti.

Dava açacaklar

Yerine heykeltıraş Eray Okkan'ın yaptığı 4 metre boyundaki Seyit Onbaşı'nın mermiyi sırtında taşıdığı yeni heykeli dikilmişti. Eski heykel de Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün Ankara'daki bahçesine götürülmüştü.

Özkan'ın vârisleri Bakanlığa başvurarak heykelin eski yerine dikilmesini, aksi takdirde dava açacaklarını belirtti. Bakanlık Hukuk Müşavirliği, mirasçıların bakanlık aleyhine manevi tazminat davası açmalarının hukuken mümkün olduğunu bildirdi.

İŞTE İLK HEYKEL

Topu kucağında taşıyan ilk Seyit Onbaşı heykeli, Anıtkabir'in girişindeki üçlü heykel gruplarını ve ünlü Aslanlı Yol'un aslanlarını yapan heykeltıraş Özkan'a aitti. İtirazlar üzerine, heykeltıraş Eray Okkan'ın yaptığı

4 metre boyundaki Seyit Onbaşı'nın mermiyi sırtında taşıdığı yeni heykeli dikilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber