'Türkiye'de enflasyon yüzde 8,2 olacak'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2007 12:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) tahminlerine göre, Türkiye'de, TÜFE cinsinden enflasyon bu yıl yüzde 8,2 olarak gerçekleşirken, bu oran, 2008 yılında yüzde 4,6 oranına gerileyecek.

IMF'nin ''Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu''na göre, Türkiye, Yükselen Avrupa Piyasaları içinde, AB üyesi olmayan ülkeler grubunda yer alıyor. Rapora göre, Türkiye, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) temelinde bu yıl yüzde 5, gelecek yıl da en az yüzde 5,3 oranında büyüyecek. Yine aynı raporda yer alan verilere göre, GSYH temelinde, Cari İşlemler Açığı bu yıl yüzde 7,5 oranında olurken, gelecek yıl bu oranının yüzde 7'ye gerilemesi bekleniyor.

IMF raporuna göre, Genel Hükümet Dengesi'nin, yine GSYH temelinde, bu yıl yüzde 0,8 oranında açık vermesi bekleniyor. Bu açık oranı gelecek yıl ise yüzde 0,5'e gerileyecek.

-YÜKSELEN AVRUPA PİYASALARI-

Raporda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Yükselen Avrupa Piyasalarının, piyasalarda meydana gelen dalgalanmadan etkilendikleri ancak yine de bu etkinin diğer bölgelere göre daha az olduğu ve bu piyasaların çabuk toparlandığı vurgulandı. AB üyesi dışındaki Yükselen Avrupa Piyasaları'nın, mali kuruluşların güçlendirilmesi, enflasyonla mücadele, kurumsal ve şirketsel olarak daha etkin yönetim, kreditörlerin hakları ve sermaye piyasaları konusunda yoğunlaşmaları gerektiği belirtildi. Bu arada Türkiye'nin, iyi bir Kamu Kağıtları piyasasına sahip olduğuna da dikkat çekiliyor.

Raporda, Türkiye gibi AB'ye aday ülkelerin reformlarını sürdürmeleri halinde, AB'ye daha çok uyumlu hale gelecekleri ve Gelişmiş Ekonomi kategorisine doğru ilerleyecekleri ifade edildi. Raporda, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu piyasaların hızlı dönüşümünde yabancı sermaye girişlerinin etkili olduğu, ancak bu sermaye

girişleri çerçevesinde, bu ülkelerde doğal olarak Cari İşlemler Açığının da yükseldiğine dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber