Erdoğan: Kürtler azınlık değil asli unsur

Haber Giriş : 13 Kasım 2007 16:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışında yaptığı bazı görüşmelerde Kürtler hakkında azınlık söylemlerinin kullanıldığını belirterek, Türkiye'de azınlıkların Lozan Anlaşmasıyla belirlendiğini ve Kürtlerin azınlık değil bu ülkenin asli unsuru olduğunu ifade etti.

Başbakan Erdoğan, AKP Grup toplantısında yaptığı konuşmada, son zamanlarda verilen şehitlerin ardından Türkiye'de yaşan 70 milyon insanın tek yürek haline geldiğini ve bütün dünyanın da bunu hissettiğini söyledi. Türkiye'nin ?ayrılıkçı terör tehlikesiyle? son zamanlarda değil 30 yıldır karşı karşıya kaldığını ifade eden Erdoğan, ?Hükümetimiz, güvenlik güçlerimiz, devletin tüm imkanlarını kullanarak, hatta bu imkanları çoğaltarak terörle mücadele için var gücüyle çalışmaktadır. Türkiye, büyük bir ülke. Bu büyüklüğüne yaraşır şekilde davranmak, terörün arzu ettiği gündemin dışına çıkarak akılcı düşünmek, aklı selimle hareket etmek, dirayet ve kararlılıkla ortaya bir tavır sergilemek durumundadır? dedi.

Türkiye'nin yürüttüğü mücadelenin hükümetin yürüttüğü aktif diplomasiyle, uluslararası toplum tarafından her geçen gün iyi anlaşıldığını kaydeden Erdoğan, ?Terör karşısında en büyük gücümüz, meseleye tarih içinden ve mevcut tecrübeyle bakabilme yeteneğimizi kaybetmememiz, soğukkanlılığımızı da korumamızdır? diye konuştu.

-BU ÜLKEDE YAŞAYANLAR SIRADAN BİR TOPLULUK DEĞİL

Erdoğan, 22 Temmuz seçimlerinin Türkiye'deki demokratik olgunluğun göstergesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

?Her zaman olduğu gibi 22 Temmuzda da 30 yıllık ayrılıkçı teröre rağmen bu büyük millet, demokratik sisteme güvenini, devlete bağlılığını, milli bütünlüğe verdiği önemi bir kez daha ortaya koymuştur. Bu ülkede yaşayan insanlar, sıradan bir topluluk değildir, büyük ve ebedi bir millet olmanın şuuru ile mücehhezdirler. Millet olmak kolay bir haslet değildir, müşterek bir tarih birikimine ve müşterek bir gelecek idealine sahip olmayan bir topluluk, millet mertebesine yükselemez. Bu ülkenin insanları, geçmişten geleceğe uzanan büyük ve ebedi bir yürüyüşü sürdürmedeki kararlılıklarıyla millet olma vasfına haizdirler. Onun için kökü mazide olan, ati olarak tanımlanmıştır bu millet. Tabii ki terör ve nifak karşısında da en güçlü dayanağımız bu millet ve onun hiç eksilmeyen, hiç zedelenmeyen kardeşlik duygusudur.?

-DTP'YE ELEŞTİRİ

Başbakan Erdoğan, demokrasi ve hukukun terörle mücadelede Türkiye'yi zayıflatan değil güçlendiren unsurlar olduğunu kaydederek isim vermeden DTP'yi eleştirdi. Erdoğan şöyle konuştu:

?Şiddete dayanmayan, şiddetten güç devşirmeye kalkışmayan, şiddeti övmeyen her düşünce, her talep bizim için kıymetlidir ve muhatap alınmayı hak eder. Siyaset de budur zaten. Şiddeti dışlayarak konuşabilmek, meselelerimizi diyalogla, hukuk içinde çözebilmek, biz siyasetten bunu anlıyoruz. Ama şiddet ile arasına mesafe koyamayanlar, hukukla, demokrasiyle, milletin değerleriyle barışık olamayanlar siyaset dışı eğilimlerden medet aramaya devam ederler. Siyaset bir gruba, bir örgüte değil 70 milyona hizmet için vardır. Siyaset bir yan kol faaliyeti de değil. Millete hizmetin asli güzergahıdır. Gücünü milli iradeden, hukuktan, demokrasiden alan her hareket, bizim için muteberdir. Ancak, meşru olmayan alanlardan güç devşirmeye çalışanlar, ancak kendi altını oyarlar. Bu milletin her ferdinin meselesi bizim kendi meselemizdir. Bu milletin her ferdi, bu ülkenin asli sahibidir.

-KÜRTLER ASLİ UNSUR

Erdoğan, yaptığı bazı seyahatlerde Kürtler için ?azınlık? ifadesinin kullanıldığını kaydederek, ?'Kimdir bu azınlıklar' diye sorduğumuzda benim Kürt kökenli vatandaşlarımı söylüyorlar. Çünkü bölücü terör örgütü, benim Kürt kökenli vatandaşımı yurtdışında ?azınlık' diye tanımlıyor. Kendilerine şunu söyledim: Bunu benim ülkemdeki Kürt kökenli vatandaşlarım duymasın. Duydukları zaman sizin bu ifadelerine ilk isyan edenler onlar olurlar. Çünkü onlar, benim ülkemin asli unsurlarıdır. Siz asli unsurları azınlık diye tanımlamaya gayret ediyorsunuz. Kimi aldatıyorsunuz? Büyük bir oyunun içerisindesiniz veya bu oyunun aktörlerinden biri oluyorsunuz. Bizim ülkemizdeki azınlıklar bellidir. Bu da Lozan'da tanımlanmıştır. Bunun dışında azınlık yoktur? dedi.

-"SÖYLEYECEK SÖZÜMÜZ YOK"

Türkiye'nin terör meselesini devletiyle milletiyle bir bütün olarak çözeceğini belirten Erdoğan, ?marjinaller? olarak adlandırdığı bazı grupların şiddete dayanarak siyaset yaptığını söyledi. Erdoğan şöyle dedi:

?Yıllardır siyasi çözüm edebiyatını dillerinden düşürmeyenler bugün terörün gölgesinde siyaset yapmaya, milletin değil karanlık mihrakların iradesiyle hareket etmeye razı iseler onlara söyleyecek sözümüz yok.?

-DÜŞMAN DEĞİL DOST ÜRETİYORUZ

Romanya, İngiltere, Amerika ve İtalya'ya yaptığı ziyaretler hakkında da bilgi veren Başbakan Erdoğan, Ortadoğu'da ?Türkiye'ye rağmen' bir çözümün olamayacağını vurguladı. Erdoğan, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde düşman değil dost ürettiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber