Meteorolojiden yağmur müjdesi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Kasım 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden sevindiren haber: Türkiye genelinde eylül ve ekimdeki yağışlı havanın, önümüzdeki aylarda da artarak devam edecek.

Yağışlar artarak sürecek

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde eylül ve ekimdeki yağışlı havanın, önümüzdeki aylarda da artarak devam edeceğini bildirdi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Kayhan, özellikle Ege, Marmara ve Batı Karadeniz'in geçtiğimiz aylarda bol yağış aldığını kaydederek, "Önümüzdeki süreçte, bu yağışların artarak süreceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Milliyet'e konuşan Kayhan, Türkiye'nin kış aylarında bol yağış alacağını, ülkede, kuraklık bakımından geçen kışa benzer bir kışın yaşanmayacağını ifade etti. Özellikle aralık ve şubatta ülkeye mevsim normallerinin üzerinde yağış düşeceğini bildiren Kayhan, Türkiye'nin meteorolojik konumu açısından şanslı bir coğrafyada yaşadığına dikkat çekti.

Türkiye'nin dünyadaki en önemli alçak ve yüksek basınç sistemlerinin tam ortasında yer aldığı bilgisini veren Kayhan, "Sıcaklık ve yağış tahminlerini, bu basınç sistemlerinin konumuna göre yapıyoruz" diye konuştu.

Kurak geçen 2007'de Portekiz açıklarında bulunan Azor Yüksek Basıncı'nın Türkiye'yi çok fazla etkilediğini bildiren Kayhan, "Alçak basınç yağış getirir. Yüksek basınç etkili olursa o zaman yağış düşmez. Bu nedenle 2007 kurak geçti" dedi. 2008'de Azor Yüksek Basıncı'nın etki alanını Avrupa'nın orta ve kuzey kesimlerine doğru genişleteceğini bildiren Kayhan, bu sürecin Türkiye'ye bol yağış getireceğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Azor Yüksek Basıncı'nın genişlemesi nedeniyle, Türkiye'nin, Cenova Körfezi'nde oluşan yağışlı sistemleri alacağına inanıyoruz. Bu basınç sistemlerinin hareketliliği Türkiye'ye kış aylarında kuzey enlemlerden hava taşınımı olmasını sağlayacaktır. Kuzeyden gelecek hava taşınımı yağış bırakacağı gibi sıcaklıkları da düşürecektir. Türkiye'de kış ayları mevsim normallerinden 0,5 ile 1 derece kadar daha soğuk geçecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber