Vergi toplama örtülü olarak özelleştirildi

Haber Giriş : 14 Kasım 2007 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukukun Egemenliği Derneği (HED) Genel Başkanı Erdem Akyüz, Maliye Bakanlığı'nın her türlü beyannamenin muhasebeci ve mali müşavirler tarafından imzalanması ve internet üzerinden yapılması zorunluluğu getirmesinin ardından, vergisini ödemek üzere vergi dairelerine giden vatandaşların geri çevirilmesini eleştirdi. Akyüz, uygulamanın muhasebeci ve mali müşavirlere yasa zoruyla müşteri bulmaktan başka bir işe yaramayacağını ifade ederek, uygulama ile vergi toplamanın örtülü bir şekilde özelleştirildiğini kaydetti.

Erdem Akyüz yaptığı yazılı açıklamada, bu uygulamanın yasalara aykırı olduğunu savundu. Akyüz, "Milyonlarca iş ve meslek sahibi, adam yerine konmamaktadır. İmzaları geçersiz sayılmaktadır. Muhasebeci ve mali müşavirlerin kapısına yollanmaktadır. Bazı meslek mensuplarına devlet gücü ile iş kapısı açılmakta müşteri edinmek olanağı tanınmaktadır. Eğer bazı meslekler, yalnızca mensuplarının eli ile yapılacaksa, bu durumda hiç kimsenin kendi işini takip edememesi gerekir" dedi.

Vergi dairesine başvuran binlerce insanın geri çevrildiğine dikkat çeken Akyüz, yurttaşlardan beyannemelerini internet ortamında vermeleri ve daha sonra yazıcıdan çıktı alarak vergi dairesine paralarını ödemek üzere gelmelerinin istendiğini kaydetti. Akyüz, "Türkiye koşulları nazara alındığı zaman çok çeşitli yerlerde ve mahrumiyet koşulları içinde bulunan insanlardan; birer bilgisayar, internet bağlantısı, yazıcı istemek ve işlemlerini bu şekilde yapmaya zorlamak her türlü mantık hududunu aşmaktadır" dedi.

Bu uygulamanın, beyanname verme dönemine rastlaması nedeniyle bir çok çekişmeye neden olacağının altını çizen Akyüz, muhasebeci ve mali müşavirlere kanun zoruyla müşteri temin etmekten başka bir işe yaramayacağını söyledi. Uygulamayla vergi toplamanın örtülü bir şekilde özelleştirildiğini iddia eden Akyüz, hatalı uygulamadan bir an önce dönülmesi gerektiğini, aksi durumda uygulamayı yapan kişiler hakkında müteaddit suçların oluşacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber