Genelgeye rağmen Türkiye'nin her yerinde kayıt parası alınıyor

Haber Giriş : 30 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın "kayıt parası alınmayacak" genelgesine rağmen Türkiye'nin her yerinde kayıt parası alındığı belirtildi. Eğitim-Bir-Sen'ın yaptığı araştırmaya göre kayıt parası 5 milyon ile 4 milyar arasında değişiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 'kayıt parası alınmayacak' genelgesine rağmen kayıt parası her yerde alınıyor. Eğitimciler Birliği Sendikası'nın (Eğitim-Bir-Sen) yaptığı araştırma, Türkiye'nin her yerinden kayıt parası alındığını ortaya çıkardı.

Eğitim-Bir-Sen, Türkiye'deki tüm şubelerini devreye sokarak kayıt parası alınıp alınmadığı yönünde bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmada, Türkiye'nin her yerinde okularda kayıt parasının alındığı belirlendi. Kırsal bölgelerde alınan ücretler daha asgari miktarlarda iken, iyi üne sahip okullarda yüksek rakamlar isteniyor.

Kırsal bölgelerde kayıt için 5 milyon ile 250 milyon lira arasında para alınırken, İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde ÖSS'de başarısı yüksek olan okullarda velilerden 4 milyar liraya kadar kayıt parası alındığı belirtildi. Ankara ve İstanbul'da bazı okulların aldığı kayıt parası şöyle: "Bakırköy Lisesi 2,5 milyar ile 4 milyar lira, Bahçelievler İlköğretim Okulu 2 milyar lira, Ankara Gazi Lisesi 2 milyar lira"

Veliler şikayet edemiyor

Öğrenci velilerinin kayıt parasından rahatsız oldukları ancak bunu resmi olarak şikayete dökmedikleri de belirlendi. Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, velilerin şikayet etmemesinin temelinde çocuklarına zarar gelmesi endişesinin yattığını belirterek, "Veliler, para talep eden okul yöneticilerini şikayet etmekten çekinmesin. 'Bağış vermediler' diye çocuklarına zarar gelmez. Veliler bilinçli davranırlarsa bu uygulama ortadan kalkar" dedi.

Önkayıtta soygun var

Ön kayıtla öğrenci alan okullarda büyük bir soygun yaşandığını ifade eden Gündoğdu, "Özellikle meslek liselerine öğrenci alımı önkayıtla yapılmaktadır. Ön kayıtlarda 10 milyon ile 150 milyon lira arasında para alınmaktadır. Önkayıt yaptığı halde o okula alınmayan öğrencilerin önkayıt parası iade edilmemektedir. Bu bir çeşit soygundur" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in "Kayıt ücreti alan cezasını çeker ama bir veli 'ben okula yardım etmek istiyorum' derse buna da hayır demeyiz" ifadesini hatırlatan Gündoğdu, bunun üstü kapalı olarak kayıt parasına yeşil ışık anlamına geldiğini söyledi. Gündoğdu, "Okularda bağış dahil her ne ad altında olursa olsun para almak yasaklanmalıdır. Okullara verilen ödenek artırılmalıdır. Bu sorun ancak böyle çözülür. Yoksa tavşana kaç, tazıya tut diyerek çözülmez" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber