Hekimler, 65 yaş sınırlamasını protesto etti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2007 14:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Tabip Odası'na üye bir grup doktor, Sosyal Güvenlik Kanunu'nda yapılacak değişiklikle hekimlerin 65 yaşından sonra çalıştırılmamasını içeren uygulamayı protesto etti. İstiklal Caddesi'nde yürüyen doktorlar hekimlik mesleğinin yaşla sınırlandırılamayacağını belirterek, uyguladan vazgeçilmesini istedi.

İstanbul Tabip Odası'na üye bir grup doktor, 15 Aralık 2007 tarihinde yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Kanunu'nu protesto için Beyoğlu İstiklal Caddesi Galatasaray Lisesi önünde toplandı. ""Hekimlik mesleğini engellemek toplum sağlığını engellemektir" yazılı pankart açan grup, İstiklal Caddesi boyunca "Hekimlik hakkı engellenemez, 65'den sonra gene hekimiz, Haklıyız kazanacağız" şeklinde sloganlar atarak Taksim'e kadar yürüdü. Burada doktorlar adına basın açıklamasını okuyan Selçuk Erez Türkiye'de 15 Aralık 2007 tarihinde yürürlüğe girecek uygulamanın insan ve toplum sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyeceğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumunun özel sağlık kurumlarıyla yapacağı sözleşme hükmü gereğince 65 yaşını doldurmuş hekimlerin anılan bu tarihten sonra çalışamayacağını kaydeden Erez, "Genelde bıranşında tek uzman hekimle çalışacak sağlık kurumlarının bu hükmün yürürlüğe girmesiyle birlikte ülkemizde sağlık alanında önemli bir açığı dolduran hekimlerin çalışmalarına son verileceği görülmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunun 65 yaşla ilgili tutumu bilimsel gerçekler ve sağduyu ile çelişmektedir. Sağlık Bakanlığı ve hükümet yetkileri sürekli olarak Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olduğunu öne sürerek yeni tıp fakültelerinin açılması ve yabancı hekim ithal edilmesi için girişimlerde bulunmaktadır." dedi.

Hekimlik mesleğinin bilgi ve becerisinin yaşla sınırlandırılamaycağını belirten Erez, "Bunun bilimsel bir gerekçesinin olamayacağı gerçeği yanısıra, kişisel ve mesleki olarak hak ve özgürlükleri kısıtlamak, pratik olarak ortadan kaldırmak her yönüyle Anayasa'ya aykırı bir davranıştır. " şeklinde konuştu.

Türk Tabipler Birliği Genel Başkanı Gencay Gürsoy'da yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı'nın her uygulamasının toplum sağlığını tehdit ettiğini öne sürdü. Yeni uygulamayı "Adeta bir garabet" olarak niteleyen Gürsoy şöyle konuştu: "Dünyanın hiç bir yerinde bu uygulama yoktur. Bunun bir komedi olduğunu, şaka olduğunu düşünüyoruz. Türkiye uluslararası sermayeye teslim edilmeye çalışılıyor. Biz bu uygulamaya karşı çıkacağız. Bu uygulamadan vazgeçilmediği takdirde tüm hekimleri Ankara'da toplayıp eylem yapacağız. "

Doktorlar basın açıklamalarının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber