'Cep'te istenmeyen reklam mesajına son

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurulu İkinci Başkanı Galip Zerey, cep telefonu kullanıcılarının istekleri dışında gelen ve mesaj kutularını dolduran reklam amaçlı kısa mesajların (SMS) kendilerine ulaşmasını engelleyebileceklerini söyledi. Zerey, "Aboneler sözleşme sırasında ya da daha sonra başvurarak bu mesajların kendilerine gelmesini ücret ödemeden önleyebilir. Başvuru olduğu halde reklam SMS'lerini gönderen işletmeci hakkında işlem başlatırız" dedi.

Cep telefonu kullanıcılarının en çok şikâyetçi olduğu uygulamalar arasında yer alan gizli numara ve reklam içerikli SMS'ler Ulaştırma Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde de tartışma konusu oldu.

CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, yıllar önce bir firmadan ütü aldığını, o tarihten bu yana söz konusu firmanın tüm kampanyalarını kısa mesajla kendisine duyurduğunu anlattı. Hamzaçebi, "Cep telefonu kişiye özeldir. Alışveriş merkezleri bunu ele geçirip mesaj atıyor. Bu durum çözülmeli" dedi.

Ücret talep edilmeyecek

Milliyet'e açıklama yapan Zerey, söz konusu hakkın yürürlükte olan tüketici haklarına ilişkin yönetmelikten kaynaklandığını belirterek GSM operatörlerinin bu mesajları engellemek için gerekli altyapıya sahip olduğunu anlattı. Zerey şöyle konuştu:

"Bu SMS'leri firmalar tek tek kişilere özel göndermiyor. Toplu SMS denilen sistemi kullanıyorlar. Bu sistemi de zaten GSM operatörleri uyguluyor. Bu konuda zaman zaman sözlü şikayet alıyoruz. Abone başvurduğu halde işletmeci bu mesajları göndermeyi sürdürürse hakkında işlem başlatırız. İşletmeciler bu engelleme için ücret de talep edemeyecek."

Gizli numaraya engel

Telekomünikasyon Kurulu İkinci Başkanı Galip Zerey, vatandaşlardan gizli numarayla aranma konusunda şikayet aldıklarını vurgularken, "Bununla ilgili gerekli düzenlemeyi yaptık. GSM operatörlerine altyapıyı hazırlamaları için 1 Ocak 2008'e kadar süre tanındı" dedi.

Buna göre işletmeciler, abonelerden hiçbir ücret almadan gizli numaralardan gelen çağrıyı engelleyecek ya da istenmesi durumunda görünmeyen çağrının geldiği numarayı aboneye bildirecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber