2008'den itibaren pasaportlar değişecek

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 15 Kasım 2007 16:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008 yılı başından itibaren artık çipli pasaport devri başlıyor. Pasaporttaki bilgiler elektronik ortamda denetlenebilecek. Amaç sahte pasaport yapımını engellemek.

Türkiye yeni yıla yeni pasaportlarla girecek. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bakanlığının bütçe görüşmelerinde yeni pasaportları göstererek, "Artık Türkiye'de güvenlikli pasaport devri başlıyor" dedi.

Pasaportların yenilenmesindeki temel amaç güvenlik. Sahte pasaport yapımını önlemek için yeni pasaportların defter kısmında güvenlik katmanları yer alacak.

Bu katmanlarda yer alan figür ve resimler, morötesi ya da kızılötesi ışınlarla görülebilecek.

Her pasaporta bir çip yerleştirilecek ve barkod sistemine uygun hale getirilecek. Böylece kişilerin pasaport bilgileri bilgisayar ortamından denetlenebilecek. Yeni pasaportlar optik cihazlardan geçirilecek. Yani artık kayıt ve kontrol için uzun uzun beklenilmeyecek.

Yeni uygulamayla pasaportların rengi de değişiyor, mavi pasaportlar tarihe karışıyor. Halen diplomatik pasaport rengi olan kırmızı artık normal pasaportlarda kullanılacak. Diplomatik pasaport siyah olacak. Devlet memurları için kullanılan pasaportların renkleri değişmeyecek.

Yeni pasaportların alınmasında da kolaylık sağlanacak. 2008'den itibaren pasaport almak için nüfus cüzdanı yeterli olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber