Konutta durgunluk prim garantili evlerle asılıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 20:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Prim garantisi veren markalı konutlar emlak talebini yeniden canlandırıyor. Bazı projelerin yok satmasıyla şirketler kota koymaya başladı. Yatırımcıyı cezbedecek yeni projeler de gündeme geldi.

EMLAK piyasasında bir süredir devam eden durgunluk yerini harekete bıraktı. Yeni projelerin tamamında satış rakamları beklenenin üzerinde gerçekleşti. Avrupa Konutları-TEM projesinde satışa çıkan 800 konutun tamamı satıldı. Soyak yeni projelerini bitirdi ve 500 milyon dolarlık yatırımla 2 bin konutluk yeni bir projeye başlıyor. Teknik Yapı'nın satışa çıkardığı 567 konutluk Uplife'a 5 bin talep geldi. Şirket talep çok fazla olunca bir kişiye en fazla 2 daire satma kararı aldı.

Emlak sektöründeki canlılığın altındaki nedenlerin başında da marka konutların prim yapması oldu. Yeni projeler en geç bir yıl içinde yüzde 25-30 oranında prim yapıyor. Bunda doların ve faizin de inmeye başlaması etken oldu. Birikimlerini dolarda tutan ancak yavaş yavaş umudunu kesen yatırımcı, dolardaki pozisyonunu konuta çevirmeye başladı. Emlak sektörünün durgun geçtiği dönemdeki indirimler ve en azından zam yapılmaması da konutta alım zamanının gelmesine yol açtı.

Emlakta yaşanan canlılığın diğer bir nedeni tüketicinin marka evlere yönelmeye başlaması oldu. Lükse kaçmayan ancak sosyal tesisleri, güvenliği ve sağlamlığı ile dikkati çeken marka evler tüketicinin elini cebine atmasına neden oldu. Emlak uzmanları kıpırdanmanın başladığı bu günlerin alım için önemli bir fırsat olacağında birleşiyorlar. Hareketlenmenin ardından fiyatların yukarıya çıkacağını belirten uzmanlar ?Ancak bu artış marka evlerde ve kár marjı abartısız projelerde olacak' dediler.

FAİZLER İNMEYE BAŞLADI

KONUT kredilerine talebi yeniden canlandırmak isteyen bankalar, geçen yıl mayıs ayından bu yana ilk kez faizi yüzde 1'in altına indirdi. 18 ay sonra konut kredi faizlerinde yüzde 1'in altına ilk inen banka İş Bankası olurken, Akbank 0.99, Fortis 0.98 oldu. Vakıfbank ise piyasada en ucuz konut kredisi veren banka konumunda bulunuyor. Vakıfbank 60 ay vadeli krediye yüzde 1.20 oranında faiz uyguladı.

İş'ten İngiliz'e 15 yıl vadeli konut kredisi

FİNANS dünyasının yatırım için tercih ettiği ve uluslararası finans kuruluşlarının peş peşe Türk bankalarına talip olduğu bir dönemde Türkiye İş Bankası kendine ?yakın coğrafyada büyümeyi' hedef seçti. Genel müdür Yardımcısı Aykut Demiray yaptığı açıklamada, İş Bankası'nın başta Rusya olmak üzere, Ukrayna gibi bakir alanlara açılacağını söyledi. Demiray, İngilizlerin Akdeniz'de konut yatırımı olduğunu, kendilerinin de Türkiye'den konut almak isteyenler, 15 yıl vadeli kredi verdiğini belirterek ?Ülkeyi satıyorlar diye endişelenmeye gerek yok. Sadece daire satıyoruz' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber