Çürük diş, kalp hastalıklarını tetikliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Kasım 2007 16:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Avrupa Birliği ülkelerinde diş hekimine başvuru sayısı yılda 5 iken, Türkiye'de bu rakamın 0.7 olduğu açıklandı. Uzmanlara göre, bu rakamlar ışığında, Türkiye'nin ağız diş sağlığı hizmetlerine çok yüksek ihtiyacı olduğu sonucuna varılıyor. Fakat Türkiye'de bu hizmetlere talebin çok düşük olduğu açıklandı.

Ortaya çıkan bu olumsuz tabloya dikkat çeken Fethiye Özel Sağlık Polikliniği Mesul Müdürü Uzm. Dr. Aşkın Düğerlioğlu, ağız hastalıklarının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin boyutunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlık kavramının, bireyin fiziksel, zihinsel ve sosyal bir bütün olarak tam bir iyilik hali şeklinde tanımlandığını anlatan Düğerlioğlu'na göre, bireylerin fiziksel sağlığının, vücuttaki tüm organ ve dokuların sağlıklı olması ile mümkün olabiliyor. Kimi zaman sıradan görülen bir diş hastalığının insan sağlığında dönüşü olmayan etkiler bırakabileceğine vurgu yapan Dr. Düğerlioğlu, "Ağız ve diş sağlığını bozan faktörler bireyin vücut sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Diş çürükleri ile diş eti hastalıkları; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, şeker hastalığı ve kadınlarda erken doğum ve düşük doğum risklerini artırmaktadır." dedi.

FETHİYELİLERE, RANDEVU İLE ÜCRETSİZ DİŞ BAKIMI YAPILACAK

Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve diş eti hastalıklarından korunmada öncelikli olarak kişilerin kendi sağlıklarının bilincinde olması gerektiğini belirten Düğerlioğlu, bunun için düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma ve beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesinin gerektiğini ifade etti. İnsanların bunların yanında düzenli diş hekimine gitme alışkanlığını da kazanması gerektiğine işaret eden Fethiye Özel Sağlık Polikliniği Müdürü Uz. Dr. Aşkın Düğerlioğlu, "Avrupa ülkelerindeki rakamlar ile Türkiye'deki rakamlar karşılaştırıldığında ne kadar büyük tehlikeyle karşı karşıya olduğumuz ortada. Ülkemiz genelinde 7 bin diş protez teknisyeni, diş protez laboratuarı ve sağlık çalışanı var. Fakat bu imkanlara rağmen, yılda diş hekimine başvuru sayısı 1 dahi etmiyor. Biz bu tablo sonrasında 22 Kasım Diş Hekimliği Günü münasebeti ile ücretsiz ağız diş sağlığı taraması yapmaya karar verdik. 20-30 Kasım tarihleri arasında randevu sistemi ile halkımıza ücretsiz ağız bakım hizmeti vereceğiz." açıklamasında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber